Primul rau subacvatic activ, descoperit in Marea Neagra

Un urias rau subacvatic activ, primul din lume de acest gen, a fost descoperit pe fundul Marii Negre de o echipa de oameni de stiinta de la Universitatea din Leeds, Marea Britanie, anunta “Daily Telegraph”.

Un curent masiv de apa sarata, cu un debit de 350 de ori mai mare decat cel al raului Tamisa, curge de-a lungul a circa 60 de kilometri pe fundul Marii Negre, inainte de a se disipa in abisurile marine.

Se comporta ca un rau de suprafata

Raul subacvatic, care atinge adancimi de pana la 35 de metri, are curenti, vartejuri si chiar cascade si formeaza canale asemenea unui rau de suprafata.

Daca ar fi existat la suprafata, acest rau ar fi fost cel de-al saselea din lume din punct de vedere al cantitatii de apa care curge prin el, spun oamenii de stiinta.

Cercetatorii britanici au folosit un submarin robotizat pentru a studia pentru prima data un canal adanc descoperit pe fundul marii.

„Apa acestui torent este mai densa decat cea din jur pentru ca are o concentratie mai mare de sare si transporta foarte multe sedimente”, a explicat Dan Parsons, cercetator la Universitatea din Leeds.

„Curge printr-o albie formata pe platforma Marii Negre, la fel ca un rau. Campiile abisale ale oceanelor sunt precum deserturile de la suprafata. Sunt foarte putine sanse sa gasim forme de viata care sa le populeze”, a explicat Parsons. „Insa acesti curenti pot transporta substantele nutritive si ingredientele necesare dezvoltarii unor forme de viata chiar si la aceste adancimi”, a mai spus el.

„Izvoraste” din stramtoarea Bosfor

Raul subacvatic, care inca nu a fost botezat, se formeaza in zona stramtorii Bosfor, acolo unde apa Marii Mediterane este mai densa si mai sarata si se varsa in bazinul Marii Negre, unde apa are un continut mai scazut de sare.

Acesta este singurul rau subacvatic activ descoperit pana in prezent. Potrivit lui Parson, raul curge cu o viteza de circa 6 km/ora si are un debit de 22.000 de metri cubi de apa, de 10 ori mai mare decat Rinul, cel mai mare fluviu al Europei.

Sorina Covrig

Foto: telegraph.co.uk

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri