ONG-urile denunta metoda de lucru a presedintiei daneze la COP15

Mai multe organizatii nonguvernamentale (ONG) au denuntat, marti, metoda de lucru a Danemarcei, care prezideaza conferinta asupra incalzirii globale, considerand ca tara organizatoare nu tine suficient de mult cont de punctul de vedere al tarilor in curs de dezvoltare, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Aceasta serie de reactii a fost provocata de un proiect de text danez, care a facut obiectul unor scurgeri de informatii in presa in urma cu doua saptamani, si din care mai multe institutii media, intre care si AFP, au obtinut marti o copie, la Copenhaga.

"Textul propus de premierul danez este slab si reflecta o abordare prea elitista si netransparenta din partea presedintiei daneze", a estimat Kim Carstensen, din cadrul WWF. "Tacticile de negociere in culise, sub presedintia daneza, s-au concentrat asupra vointei de a face pe plac tarilor bogate si puternice, mai degraba decat de a fi in slujba majoritatii tarilor, care solicita o solutie echitabila si ambitioasa", a adaugat acesta.

In opinia lui Martin Kaiser, din cadrul Greenpeace, lipsa de "leadership" a premierului Lars Loekke Rasmussen "alimenteaza neincrederea la summitul asupra modificarilor climatice". "Propunerea daneza nu trebuie sa distraga atentia de la ceea ce urmeaza", a apreciat, de asemenea, Antonio Hill, din cadrul Oxfam International, care a sugerat o concentrare asupra textului negociat cu mai multe luni in urma, de diferite grupuri de lucru.

Danemarca a respins intotdeauna, cu fermitate, existenta unui text unic, care ar reprezenta propunerea sa pentru acordul care urmeaza sa fie incheiat la 18 decembrie, in prezenta a peste 100 de sefi de stat, revendicand, in schimb, dreptul de a testa diferite scenarii.

"Nu exista un text", a subliniat luni, intr-o conferinta, ministrul danez pentru Clima, Connie Hedegaard, care prezideaza summitul. "Noi purtam consultari cu diverse tari de mai multe saptamani sau luni, este treaba noastra", a continuat aceasta.

"Exista foarte multe texte in circulatie, dar textul care ar putea sa fie acceptat aici va aparea mai tarziu. Si nimeni nu l-a putut vedea, pentru ca acesta (inca) nu exista", a subliniat ea.

Foto: The Guardian

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri