Marile si oceanele sunt tot mai afectate de poluare, in special din cauza cantitatii mari de deseuri din plastic, potrivit unui raport elaborat de Programul ONU pentru Mediu (UNEP) si grupul american Conservarea Oceanelor, informeaza Earth Times.
Plasticul este intalnit in special sub forma PET-urilor si pungilor, care plutesc in apele marilor si oceanelor si constituie pana la 80% din totalul deseurilor marine in anumite zone.
De asemenea, fumatul are o influenta negativa asupra calitatii apei, in contextul in care cercetatorii au descoperit ca din cele 103 milioane de categorii de obiecte straine care polueaza apele, 25 de milioane sunt filtre de tigari sau tigari.
Raportul atrage atentia ca multe testoase de mare confunda pungile de plastic cu meduze si isi pierd viata deoarece incearca sa le manance. Un studiu realizat de Arctic Fulmar pe o perioada de cinci ani a relevat faptul ca 95% dintre pescarusii din zona Marii Nordului aveau bucati de plastic in stomac.
Plasticul se degradeaza in bucati mai mici inaintev de a ajunge inapoi in mediu si de a fi consumat de organismele mai mici. Astfel, el ajunge pana la cele mai joase niveluri ale lantului trofic marin.
Cercetatorii sustin ca turistii sunt vinovati pentru cea mai mare cantitate de plastic ajunsa in apa. Potrivit unor studii mai vechi ale UNEP, 6,4 milioane de tone de deseuri ajung in mare anual.