Maine sarbatorim Ziua pasarilor

Prezentari pe tema protectiei pasarilor si diverse actiuni dedicate acestor vietuitoare vor fi organizate de Societatea Ornitologica Romana (SOR) cu ocazia Zilei pasarilor care se sarbatoreste in fiecare an pe 1 aprilie.

De asemenea, cu acelasi prilej, in parcurile din mai multe orase, membrii SOR vor fi prezenti cu binocluri si lunete pentru a oferi asistenta celor care vor dori sa afle mai multe despre pasarile care se pot vedea in orasul lor si vor distribui materiale informative despre pasari.

„Motivele pentru care celebram Ziua pasarilor sunt lesne de inteles: zborul, cantecul si frumusetea pasarilor sunt surse de relaxare si inspiratie, pasarile sunt indicatori ai sanatatii ecosistemelor, aproape 12% dintre cele peste 10.000 de specii de pasari din lume ar putea sa dispara in urmatorul secol iar supravietuirea lor depinde de sprijinul acordat de publicul larg pentru protejarea lor”, au declarat organizatorii intr-un comunicat de presa.

Ziua pasarilor, sarbatorita pe 1 aprilie, este o traditie romaneasca ce dateaza din perioada interbelica, fiind reinviata in 1993 la initiativa Societatii Ornitologice Romane.

Protectie speciala pentru acvila tipatoare mica din Romania

Acvilele tipatoare mici din tara noastra au parte, in prezent, de protectie speciala. Acest lucru datorita proiectului „Conservarea acvilei tipatoare mici in Romania” lansat la inceputul acestui an de Agentia Regionala de Protectia Mediului Sibiu impreuna cu Asociatia pentru Protectia Pasarilor si a Naturii, „Grupul Milvus” si Societatea Ornitologica Romana.

Proiectul se deruleaza pe parcursul a patru ani, in perioada 2010-2013 si este finantat prin componenta Natura si Biodiversitate a programului LIFE+ al Comisiei Europene.

Obiectivul principal al acestuia este crearea conditiilor optime pentru asigurarea starii favorabile de conservare pentru un procent semnificativ (22%) din populatia de acvila tipatoare mica la nivelul Uniunii Europene.

Semnificatia proiectului creste dat fiind faptul ca Romania a fost avertizata de catre Comisia Europeana cu aplicarea unor sanctiuni extrem de costisitoare, pentru nerespectarea angajamentelor in domeniul protectiei pasarilor.

Acvila tipatoare mica este o pasare rapitoare a carei zona de cuibarire este restransa in principal in partea centrala, estica si de sud-est a Europei. Specia este considerata a fi “in declin” pe suprafata intregii arii de raspandire, fiind estimata la 20.000 de perechi la nivel global.

Foto: stirimatinale.ro

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri