COP15: Ionut Purica: ”Negocieri pe muchie de cutit”

Dr Ionut Purica, expert in energie si mediu, explica faptul ca summit-ul climatic de la Copenhaga se desfasoara intr-un anumit tip de conjunctura, legata fundamental de dezvoltarea noilor tehnologii. ”Americanii, care in 1997 (anul adoptarii Protocolului de la Kyoto) nu erau gata cu tehnologiile, au investit ulterior 22 de miliarde de euro in masuri de protectie a mediului si tehnologii verzi. Interesul lor actual este sa creeze un cadru prin care sa-si recupereze aceste investitii”, arata el.

Acelasi lucru se intampla in cazul UE, care si-a dezvoltat deja mecanisme de piata, precum schema de comercializare a emisiilor de carbon (ETS), care scad competitivitatea propriilor companii. ”UE are tot interesul ca toate companiile din lume sa-si internalizeze costurile de mediu, astfel incat sa se echilibreze competitivitatea la nivel global”, a subliniat Ionut Purica. Pe de alta parte, marii poluatori cu economii emergente, precum China sau India, cer statelor dezvoltate sa ofere compensatii pentru masurile de reducerea emisiilor, avand in vedere ca in momentul lor de expansiune economica nu au existat astfel de limitari.

Polarizare sau acord?

Pentru expertul roman, Copenhaga reprezinta un moment foarte interesant din punct de vedere al negocierilor, care se vor desfasura de pe pozitii foarte puternice. ”Nu stiu daca se va ajunge la un acord ambitios. Totul e pe muchie in acest moment”, arata el.

In opinia sa, la Copenhaga exista doua evolutii posibile. Prima ar fi polarizarea categorica a pozitiilor, caz in care vor exista doar angajamente unilaterale. Insa chiar si acestea vor avea rolul de imbold pentru ceilalti, pentru a cumpara tehnologiile americane, europene etc.

A doua evolutie – incheierea unui acord ambitios, iar in acest context criza ar putea avea un efect pozitiv asupra negocierilor, deoarece ”exista un interes clar ca sa se dea drumul la dezvoltarea tehnologiilor”. ”In mod evident exista un interes foarte mare sa se reduca emisiile, dar acest obiectiv are o componenta economica de negociere extrem de importanta”, a subliniat Ionut Purica.

Romania, spectator la Copenhaga

In ce priveste locul Romaniei pe harta summit-ului de la Copenhaga, expertul arata ca tara noastra nu a avut si nici nu are deocamdata bine definite niste linii clare de actiune, menite sa o faca parte importanta la negocieri in sanul UE. ”Alte state est-europene, precum Ungaria sau Polonia stiu mai bine ce vor. Au facut studii, si-au formulat tot felul de directii de dezvoltare, iar atunci cand negociaza in cadrul UE au interese bine definite”, subliniaza Ionut Purica.

Text de Livia Cimpoeru

Foto: Green Report

spot_img

Ultimele știri