Eurodeputata PSD Viorica Dancila a interpelat, luni, Comisia Europeana privind masurile avute in vedere pentru a-i ajuta pe agricultori sa faca fata schimbarilor climatice si pentru a dezvolta tehnologiile din sectorul alimentar.
"Agricultura este extrem de vulnerabila la schimbarile climatice. Cresterea temperaturilor duce, in cele din urma, la reducerea recoltelor, incurajand proliferarea buruienilor si a daunatorilor. Schimbarile modelelor de precipitatii maresc probabilitatea unor recolte nereusite pe termen scurt si a unui declin al productiei pe termen lung. Desi in cateva regiuni ale lumii unele recolte vor creste, ne asteptam ca impactul general al schimbarilor climatice asupra agriculturii sa fie negativ, punand in pericol securitatea alimentara globala", se arata in intrebarea scrisa adresata CE.
In opinia europarlamentarului roman, membra a Comisiei pentru agricultura a Parlamentului European (AGRI), "unele rapoarte prezinta rezultate ale unor cercetari care cuantifica impactul schimbarilor climatice, evalueaza consecintele pentru securitatea alimentara si estimeaza ce investitii ar trebui facute pentru a compensa consecintele negative pentru bunastarea oamenilor".
Viorica Dancila a cerut explicatii executivului european si in privinta masurilor de incurajare a unui program de cercetare solid.
Romania trebuie sa investeasca in reconversia culturilor
La mijlocul lunii februarie, CE a anuntat ca Romania trebuie sa isi schimbe practicile agricole si tipurile de culturi si nu sa se bazeze doar pe irigatii pentru a face fata secetei si schimbarilor climatice in general, in raspunsul executivului european la o intrebare adresata de eurodeputata Daciana Sarbu.
"Reconversia culturilor se poate face cand fermierul este stimulat, dar atat timp cat pentru Romania nu sunt prevazute ajutoare parca se doreste reversul medaliei, parca se doreste distrugerea", a declarat, pentru Green Report, Viorel Matei, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli. "Intr-adevar Romania trebuie sa se plieze pe ce inseamna legislatie europeana, dar mai avem mult de lucru. In ultimii ani a fost o preocupare slaba privind aceste lucruri", a adaugat Viorel Matei.
Foto: Green Report