Nivelul oceanelor va creste cu 1,6 metri pana in 2100, cu consecinte grave pentru regiunile de coasta

Schimbarile climatice accelerate din Arctica, inclusiv topirea ghetarilor din Groenlanda ar putea ridica nivelul oceanelor din intreaga lume cu pana la 1,6 metri. Si asta nu se va intampla peste sute de ani, ci in cativa zeci, mai precis in 2100, se arata intr-un nou studiu international, citat de Reuters.

O asemenea crestere a nivelului apelor, cu mult peste asteptarile din trecut ale specialistilor, ar ameninta viata din intreaga lume, de la coastele din Bangladesh si Florida, insulele mai joase din Pacific si orase, de la Londra pana la Shanghai. Mai mult, ar creste costurile de productie ale barierelor de protectie impotriva valurilor tsunami din Japonia.

"Ultimii sase ani, pana in 2010, au reprezentat cea mai calda perioada inregistrata vreodata in Arctica", potrivit programului AMAP de monitorizare, cu sediul la Oslo.

"In viitor, nivelul global al oceanelor este asteptat sa creasca cu 0.9 metri, pana la 1,6 metri in 2100, iar topirea ghetarilor arctici si a calotei glaciare din Groenlanda vor avea o contributie substantiala in acest sens", au precizat reprezentantii AMAP.

"In plus, ghetarii arctici, calotele glaciare si topirea ghetii din Groenlanda au contribuit cu peste 40% la cresterea nivelului oceanelor, mai precis cu 3 milimetri anual, cifre inregistrate intre 2003 si 2008", se mai arata in studiu.

Ministrii de externe, membri ai Consiliului Arctic, printre care Statele Unite, Rusia, Canada, Suedia, Finlanda, Danemarca, Norvegia si Islanda, se vor intalni in Groenlanda pe 12 mai. Incalzirea din Arctica se produce de doua ori mai repede decat media inregistrata pe restul planetei.

Citeste si:

Arctica se incalzeste intr-un ritm record

Studiu: Persoanele cu arderile rapide traiesc mai putin

Foto: infiniteunknown.net

Florin Tulbure

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri