Muraturile cauzeaza cancer?

Acum trei zile, Organizatia Mondiala a Sanatatii a clasificat telefoanele mobile ca fiind "posibil cancerigene", plasandu-le in aceeasi categorie cu insecticidul DDT, sistemele de esapament si…legumele murate (printre altele).

In urma grijilor starnite de chinezi, medicii au incercat in mod repetat sa confirme legatura dintre muraturi si cancer in cadrul unor studii clinice incununate cu rezultate amestecate. Dar luate ca intreg, acestea arata ca pare sa existe o asociere. Sa fie fermentii de vina?

Cand spitalele din China au inceput sa monitorizeze sistematic incidenta cancerului acum 50 de ani, au descoperit ca unele regiuni se confruntau cu numeroase cazuri de carcinom scuamos esofagian, o forma de cancer a celulelor care captusesc esofagul.

Epidemiologii au observat ca oamenii din aceste regiuni se bazau pe legumele fermentate ca sursa de nutrienti pe perioadele lungi ale anului in care nu puteau consuma vegetale proaspete.

Cercetatorii cred acum ca de vina ar fi ciupercile din spatele procesului de fermentare, care, ca parte a ciclului lor de viata natural, elibereaza o serie de agenti posibil cancerigeni. In 2009, o analiza care a revizuit toate studiile existente pana atunci de-a lungul Asiei a stabilit ca a consuma in mod regulat muraturi dubleaza riscul de dezvoltare al carcinomului scuamos esofagian.

De-atunci, cercetatorii au inceput sa le puna in carca muraturilor si alte tipuri de cancer, cum ar fi cel gastric, cu o incidenta neobisnuit de mare in Coreea de Sud si Japonia, desi locuitorii acestor tari consuma cantitati mari de legume aflate in razboi cu cancerul – cu 73%, respectiv 34% mai mult decat americanii, care mananca cu 70% mai multe legume decat europenii nordici. Unele studii pun aceasta incidenta ridicata pe seama faptului ca mare parte din aceste legume sunt murate. Asta nu inseamna insa ca toate muraturile poarta mantia toxicitatii, si asta pentru ca nu toate sunt obtinute la fel.

Solutia acida in care sunt murate legumele provine din mai multe surse. De exemplu, chinezii din regiunile afectate de forma de cancer scuamos mai sus amintita pun legumele in borcane si le presara cu apa sarata, un mediu fecund pentru microbii care consuma zaharul din alimente. Pe masura ce digera aceste zaharuri, microbii elibereaza acid, alcool si alti compusi pentru intensificarea aromei, precum si, din cate se pare, agenti cancerigeni.
 

Citeste mai mult despre Muraturile cauzeaza cancer? pe ziare.com
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri