Inundatiile din Australia, alimentate de efectele incalzirii globale

Una dintre cauzele ploilor abundente care au inundat Australia este incalzirea globala, iar fenomenele extreme vor continua timp de cateva luni, potrivit unor oameni de stiinta citati de Reuters.

Desi cercetatorii sustin ca odata cu incalzirea climei, inundatiile si perioadele de seceta vor fi mai frecvente si mai intense, nu pot stabili clar daca schimbarile climatice ar putea determina inrautatirea fenomenelor climatice La Nina si El Nino.

„Cred ca oamenii vor trage concluzia ca macar o parte din intensitatea musonului din Queensland poate fi atribuita incalzirii globale. Apele din Australia au cea mai mare temperatura inregistrata vreodata, producand o atmosfera umeda, favorabila musonilor din Queensland si nordul Australiei”, a declarat Matthew England, de la Centrul de Cercetare a Schimbarilor Climatice din cadrul Universitatii New South Wales, Sydney.

Inundatiile din statul Queensland s-au soldat pana acum cu 23 de victime. Ploile au inceput luna trecuta, inundand orase, afectand mineritul, iar acum au ajuns in Brisbane, capitala statului.

Precipitatiile abundente au fost puse pe seama intensitatii fara precedent a fenomenului La Nina. Acesta reprezinta racirea apelor din partea de est si centrala a oceanului Pacific, ceea ce cauzeaza mai multe ploi asupra Australiei, Indoneziei si alte parti din Asia de sud-est. Indonezia a anuntat recent ca estimeaza ploi abundente pana in iunie.

Se schimba vremea

De-a lungul istoriei, zona Pacificului a oscilat intre fenomenele La Nina si El Nino, cel de-al doilea avand efectul opus, cauzand seceta in Australia si Asia de sud-est. In ultimul timp, cele doua fenomene au iesit din tiparele cu care se obisnuisera australienii.

„Primul lucru pe care il putem spune despre La Nina si El Nino este ca acum au loc intr-o lume mai calda”, a declarat David Jones, seful directiei de monitorizare si previziuni climatice de la Biroul de Meteorologie din Melbourne. Acest lucru inseamna ca mai multa apa se va evapora din oceane, iar in atmosfera va ajunge mai multa umezeala, in timp ce fenomenele vor deveni extreme.

„Astfel, secetele provocate de El Nino ar putea sa se inrautateasca, la fel ca si ploile aduse de La Nina”, a adaugat Jones. El a mai spus ca actualul La Nina este diferit, deoarece temperaturile oceanului si umiditatea din Australia se afla la cel mai inalt nivel al ultimelor 12 luni.

Inundatiile din Australia, cu efecte mai grave decat ale uraganului Katrina

Queensland este cel mai mare exportator mondial de cocs, folosit in producerea otelului. Inundatiile ar putea reduce cu 5% (respectiv 14 milioane de tone) oferta pe piata mondiala, potrivit estimarilor Commonwealth Bank of Australia.

Economistii spun ca inundatiile care au devastat Australia sunt mai grave decat cele provocate de uraganul Katrina in Statele Unite.

John Rolfe, economist la Queensland Central University, a declarat ca inundatiile vor afecta in special exporturile de carbuni si de materii prime, iar impactul lor se va face simtit timp de mai multi ani, potrivit AFP.
 

spot_img

Ultimele știri