A inceput Forumul Marii Negre pentru Energii Regenerabile

Un grup de experti din tarile cu iesire la Marea Neagra va cauta solutii pentru promovarea proiectelor de energii regenerabile in regiune, in cadrul unui Centru de Excelenta a carui infiintare a fost anuntata astazi, in prima zi a Forumului Marii Negre pentru Energii Regenerabile.

Potrivit organizatorilor, evenimentul isi propune o evaluare generala a politicilor energetice si schimbarilor climatice, a mecanismelor de sprijin a surselor de energii regenerabile (SER), integrarea acestora in retelele energetice si o proiectie de viitor in acest domeniu.

”In afara de discutii, schimburi de idei si incheierea de parteneriate exista doua obiective clare ale acestui forum: un Centru de excelenta care sa permita accesul la informatie al mai multor tari cu iesire la Marea Neagra si nu numai. In al doilea rand, dorim crearea unui grup de lucru international care sa permita expertilor din organizatiile tarilor participante sa aiba o activitate permanenta in sustinerea Centrului de excelenta”, a explicat Mihai Paun, din cadrul European Network of Transmision System Operators for Electricity.

Competitivitate pe plan international

Romania are potential in domeniul energiei verzi, iar acesta ar putea fi valorificat cu atat mai mult intr-o perioada de criza economica. Potrivit lui Costin Lianu, reprezentant al Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, producatorii romani trebuie sa devina competitivi pe piata produselor si serviciilor verzi care castiga tot mai mult teren.

”Astazi am lansat, la Camera de Comert, Strategia Nationala de Export a Romaniei care se situeaza intr-un context foarte clar: tendintele post-criza vor crea noi modele de afaceri, bazate pe sustenabilitate, pe energii noi. Vorbim de protectia mediului si de energii regenerabile ca despre niste sectoare cu mare potential de export”, a spus Lianu.

Sprijin pentru investitori

Operatorii din domeniul energetic impartasesc acelasi deziderat. Potrivit directorului Federatiei Patronale Energetica (FPEN), Ion Conecini, Legea 220 privind promovarea energiei din surse regenerabile incepe sa functioneze, dar patronatele trebuie sa se implice in rezolvarea problemelor legislative si financiare cu care inca se confrunta investitorii. Directorul FPEN a mentionat ca dezvoltarea surselor de energie regenerabila este o prioritate pe care s-a pus accent inclusiv la Consiliul Mondial al Energiei, in contextul in care, in lume, peste 6 miliarde de oameni nu au inca acces la electricitate.

Forumului Marii Negre pentru Energii Regenerabile a debutat astazi si este organizat de catre Patronatele Romanesti din Industrie: Romania, FPEN – Federatia Patronala Energia, SUNE – Asociatia Patronala Surse Noi de Energie si Consiliul Judetean Prahova, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe si al Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

Evenimentul se desfasoara in intervalul 8-10 noiembrie, la hotelul Intercontinental din Bucuresti.

Vom reveni cu amanunte.

Raluca Petrescu
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri