Holcim da in judecata Comisia Europeana in cazul certificatelor de carbon furate

Holcim intentioneaza sa demareze o actiune in justitie impotriva Comisiei Europene pentru a putea recupera cele 1 milion de certificate de emisii de carbon care i-au furate in urma cu cateva luni din Registrul National, anunta Bloomberg.com.

Compania se va alatura procesului initiat luna trecuta de compania energetica italiana TCIE Srl, care cere 100.000 de euro pe zi din partea Comisiei dupa ce, in noiembrie, anul trecut, i-au disparut din conturi 268.000 de certificate de carbon. Ambele companii sunt reprezentate de acelasi avocat, Laurent Arnauts.

”Cazul castiga in importanta, deoarece cele 1,3 milioane de certificate reprezinta o valoare de circa 20 de milioane de euro”, a declarat Arnauts pentru Bloomberg.

Furturile de anul trecut au fost urmate de atacuri ale hackerilor asupra a cel putin trei registre nationale de certificate de carbon, cand peste 2 milioane de certificate au fost transferate ilegal. Aceast lucru a determinat Comisia Europeana, cea care reglementeaza piata europeana a emisiilor de carbon (ETS), sa impuna la 19 ianuarie o suspendare a activitatii tuturor celor 30 de centre din Europa. Doar 7 dintre ele si-au putut relua activitatea intre timp.

”Comisia Europeana nu poate dezvalui informatii despre certificatele furate decat autoritatilor statale. Suntem increzatori ca justitia va decide in favoarea CE”, a declarat un purtator de cuvant de la Bruxelles.

Avocatul celor doua companii a cerut Comisiei luna trecuta sa publice o lista a registrelor nationale care detin certificatele furate de la compania italiana TCIE. Un refuz al CE de a oferi nume si de a bloca tranzactiile ”da frau liber hotilor”, a declarat Arnauts.

”De vreme ce Comisia afirma ca are decat autoritatea de a bloca doar registrele nationale si nu conturile individuale, solicit suspendarea tuturor registrelor unde au fost ascunse aceste cretificate”, a mai spus acesta.

Pe 30 noiembrie, Holcim a anuntat ca i-au fost furate 1,6 milioane de certificate din conturile sale din Registrul National. Compania a reusit sa recupereze 600.000 de certificate si a cerut UE sa ajute la identificarea restului de certificate furate.

Procurorii romani beneficiaza de asistenta din Marea Britanie, Italia, Belgia, Israel si Liechtenstein pentru investigarea cazului.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri