EXCLUSIV: Magiunul de Topoloveni este primul produs romanesc cu Indicatie Geografica Europeana  

Comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, a semnat ieri decizia de inregistrare a primului produs cu Indicatie Geografica Europeana (IGE) din Romania, Magiunul de Topoloveni. 

”Romania are traditii locale, agricole si alimentare, cu un potential exceptional. Recunoasterea europeana pentru Magiunul de Topoloveni este un prim pas, un drum deschis pentru promovarea si protejarea produselor de calitate romanesti, in Europa si in afara ei. Ii felicit pe producatori pentru acest succes si sper ca si altii le vor urma exemplul”, a declarat comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos dupa semnarea deciziei de inregistrare.

Conform legislatiei comunitare, termenul “indicatie geografica” inseamna numele unei regiuni, al unui loc specific sau, in cazuri exceptionale, al unei tari, utilizat pentru descrierea unui produs agricol sau alimentar.

Inregistrarea inseamna ca produsul are o calitate specifica, reputatie sau alte caracteristici ce pot fi atribuite zonei geografice respective.

”Decizia va fi publicata astazi in Jurnalul European. Exista aproximativ 1.000 de produse cu indicatie geografica in Europa, iar Magiunul de Topoloveni este singurul romanesc”, a declarat pentru Green Report consilierul juridic al firmei Sonimpex Serv Com, Diana Stanciulov.

Garantie a calitatii

Ea a explicat ca indicatia geografica protejeaza reteta si demumirea Magiunului de Topoloveni, care nu mai poate fi produs in alta regiune, in alta tara, sau de alta firma. De asemenea, avand caracteristici recunoscute de consumatori, denumirea va fi perceputa ca o garantie a calitatii.

Sonimpex a inceput demersurile de inregistrare a magiunului in anul 2008. Pentru a obtine indicatia geografica, care atesta o calitate superioara, firma a investit in infrastructura. 

”Exista norme sanitare la nivel european care trebuie respectate si nu este usor. Dar avantajele sunt foarte mari, de asta ii sfatuim si pe ceilalti producatori sa-si protejeze produsele si sa obtina indicatia geografica. Cel mai important este ca magiunul este acum pe site-ul european”, a mai spus Diana Stanciulov. Toate produsele cu IGE pot fi gasite aici

Palinca, inregistrata de Ungaria

Durata de protectie a indicatiilor geografice este nelimitata, dreptul de utilizare a indicatiei geografice acordandu-se solicitantului pe o perioada de 10 ani, cu posibilitatea de reinnoire nelimitata, daca se mentin conditiile in care acest drept a fost dobandit.

Potrivit Info-Legal.ro, producatorii din diverse tari au depus spre inregistrare denumiri de origine notorii cum ar fi CHAMPAGNE, COGNAC, BORDEAUX (Franta), FETA (Grecia) sau PALINCA (Ungaria). 

De fapt chiar Curtea Europeana de Justitie a emis o hotarare prin care da producatorilor din Grecia dreptul exclusiv de a face branza FETA in timp ce producatorilor germani si danezi li s-a interzis sa mai produca si sa comercializeze sub aceasta denumire respectiva branza.

Raluca Petrescu

Cititi si:

Nemtii de la Green Week Berlin, sedusi de Magiunul de Topoloveni

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri