Environ: Timbrul verde nu acopera nici jumatate din costul reciclarii frigiderelor

Valoarea timbrului verde este cu mult sub costul real de operare al sistemului de colectare si reciclare a acestor deseuri, spun reprezentantii Environ, organizatie ce gestioneaza managementul deseurilor electrice si electronice.

Asociatia, care practica cea mai scazuta valoare a timbrului verde dintre toate asociatiile colective, incaseaza pentru un frigider vandut 23 lei cu TVA, in timp ce costul real depaseste 80 de lei.

Tinta cantitativa este de 4 kg de DEEE colectate anual pe cap de locuitor, adica peste 84.000 tone.  

”In demersurile de a colecta o cota cat mai mare de astfel de deseuri, pe langa problemele aparute cu autoritatile locale, care refuza implementarea sistemelor de colectare selectiva, exista si costuri crescute din partea tuturor operatorilor”, explica reprezentantii asociatiei intr-un comunicat.

Reciclarea unui frigider costa peste 80 de lei

Pentru colectarea unei singure tone de deseuri de la firmele autorizate de colectare se plateste in medie 150 euro la tona, transportul de la punctul de colectare catre operatorul de tratare reciclare costa, suplimentar, in medie, inca 60-70 euro. 

Costul tratarii, procesarii, indepartarii componentelor periculoase reprezinta peste 50% din costurile de management al DEEE, pentru o tona de frigidere. In final, asociatia achita reciclatorului aprope 230 euro. Totalizand, colectarea si reciclarea unei tone de frigidere vechi (DEEE) costa aproximativ 450-500 euro.

Exprimat in greutati, o tona cuprinzand, in medie, 20 bucati frigidere, ar insemna ca un cost real al timbrului verde ar fi aproximativ 20 euro, adica peste 80 lei, cu mult mai mare decat cei 23 lei colectati din piata.

Romania risca sanctiuni de la UE

Ca stat membru UE, Romania este obligata sa asigure o tinta de colectare si de reciclare de 4 kg de deseuri de echipamente electrice si electronice per locuitor pe an.

Romania risca sa aiba probleme cu normele europene de mediu si sa plateasca amenzi de sute de mii de euro pe zi daca tintele de valorificare a deseurilor de echipamente electrice si electronice nu vor fi respectate.

Asociatia Environ este o organizatie non profit, autorizata de Ministerul Mediului si Padurilor pentru managementul deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE). 
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri