Centru de cercetari atmosferice la Magurele, din bani norvegieni

Romania va avea, din luna septembrie, un Observator atmosferic, unde oamenii de stiinta vor putea analiza poluarea si fenomenul incalzirii globale cu echipamente de ultima generatie, unice in Europa de Est.

Observatorul, situat in orasul Magurele, va fi inaugurat in toamna si va cuprinde o retea de observare, un centru de date si un centru de stiinte. Proiectul este finantat cu fonduri norvegiene in valoare de aproximativ un milion de euro.

“Romania a devenit parte a unei retele europene de observare atmosferica in 2005. In prezent, exista observatoare la Cluj, Iasi, Timisoara si Baneasa, unde sunt si cele mai importante universitati. Romania este o tara mare ca suprafata, insa in restul Europei de est exista un mare gol la acest capitol, la noi fiind singurul centru de acest gen, la care vin si specialisti din strainatate”, a declarat pentru “Green Report” Doina Nicolae, cercetator in cadrul Institutului National de Cercetare – Dezvoltare pentru Optoelectronica.

Toate statiile din Romania sunt echipate cu lasere care fac masuratori la altitudini de pana la 15 kilometri. Acestea pot analiza nu numai nivelul poluarii de la sol, ci si fenomenele meteo extreme, pot face previziuni legate de incalzirea globala sau diverse fenomene climatice. De exemplu, oamenii de stiinta au putut studia modul in care fumul rezultat din incendiile din Grecia si Ucraina a afectat Romania, ajungand la concluzia ca acestea au provocat o usoara incalzire temporara in tara noastra.

Lectii de fizica si experimente pentru vizitatori

La centrul de la Magurele va exista o zona pentru public, unde vizitatorii vor putea afla mai multe despre clima, stiinta, atmosfera etc. Copiii vor putea lua parte la jocuri educative, iar elevii si studentii la lectii de fizica.

“Vrem sa educam populatia cu privire la impactul pe care fiecare il are asupra mediului si sa ii atragem pe tineri catre stiinta. Exista aceasta falsa perceptie ca in Romania nu poti avea o cariera in acest domeniu, insa se poate, cu ajutorul unor investitii de acest gen”, a declarat Doina Nicolae.

Proiectul a fost realizat de catre Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Optoelectronica, impreuna cu alti sapte parteneri, dintre care unul norvegian (cel mai mare centru de cercetari atmosferice din Norvegia).

Proiectul va contribui la crearea unei noi infrastructuri (Observatorul de cercetare 3D a atmosferei din România), capabila sa combine într-un mod armonios activitatile de cercetare, educatie si demonstrative si sa reprezinte un organism consultativ pentru autoritatile din domeniul protectiei mediului.

Grad de absorbtie record

Norway Grants reprezinta un program de cooperare bilaterala care decurge din dispozitiile Acordului de Extindere a Spatiului Economic European la care Romania a devenit parte semnatara in 2007. In Romania, programul este gestionat de catre Innovation Norway, o companie norvegiana de stat, in consultare cu Ministerul Finantelor din Romania.

Toate granturile au fost alocate in 2009 si sunt in prezent in curs de implementare, urmand sa fie finalizate anul acesta sau anul viitor. Potrivit estimarilor ambasadorului Norvegiei in Romania, Øystein Hovdkinn, gradul de absorbtie a fondurilor ar urma sa fie intre 80% si 90% la finalizarea proiectelor.

Fondurile norvegiene alocate Romaniei in prima etapa a programului, in perioada 2004-2009, au fost de 48 milioane de euro, facand Norvegia cel mai mare finantator bilateral din Romania. Pentru urmatoarea etapa, fondurile se vor tripla, iar un sfert din suma va merge catre proiecte de protectie a mediului si clima. De asemenea, cel 20 de milioane de euro vor putea fi accesate de organizatii nonguvernamentale.

Carmen Albisteanu
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri