Cele mai mici vertebrate din lume, descoperite in Papua Noua Guinee

Cercetatorii au descoperit o noua specie de broaste in Papua Noua Guinee, mai mica decat multe insecte, sau chiar decat o moneda. Broscuta o detroneaza pe precedenta cea mai mica vertebrata, un mic peste, cu aproape un milimetru.

Cel mai mic specimen al nou descoperitei broaste, denumita Paedophryne amauensis, masura doar 7 milimetri in lungime, iar cea mai mare – 8 mm.

Precedentul detinator al acestui record era un peste denumit Paedocypris progenetica, cu o lungime de 7,9 – 10,3 mm. Potrivit lucrarii citate de Enn.com, specia de broscute Paedophryne include patru dintre cele mai mici 10 broaste din lume. Specia a fost descrisa pentru prima oara in 2010.

La celalalt capat al lantului trofic, balena albastra (Balaenoptera musculus) este cea mai mare vertebrata din lume.

„A fost destul de greu sa localizam Paedophryne amauensis din cauza dimensiunilor sale. […] Dar este o mare descoperire. Noua Guinee este bogata in biodiversitate si tot ce descoperim aici in premiera adauga un nou capitol la intelegerea modului in care este generata si mentinuta biodiversitatea”, a declarat Christopher Austin din cadrul Louisiana State University, in cadrul comunicatului de presa care descrie noua specie de broscute.

Foto: news.mongabay.com

Florin Tulbure

spot_img

Ultimele știri