Adio, lampa cu petrol. Veiozele solare ii ajuta la teme pe scolarii din Kenya

La numai 25 de ani, kenyanul Evans Wadongo a schimbat viata a zeci de mii de scolari din tara sa, dupa ce a inventat veioza solara, scrie publicatia franceza “20 minutes”.

“Copiii din acest stat african, care locuiesc mai ales in zonele rurale ale Kenyei, unde nu exista electricitate, sunt obligati sa-si faca temele la lampile cu petrol si sa inhaleze astfel vapori toxici ori sa stea in fum, chinuindu-se sa citeasca la lumina focului”, spune Evans Wadongo.

Prin aceasta experienta trista a trecut si Evans cand era la scoala si tocmai acesta a fost motivul care l-a determinat sa gaseasca o solutie alternativa la lampa cu petrol.

La numai 19 ani, Evans a creat prima veioza solara experimentala, pe care a mesterit-o din cateva bucati de metal reciclabil, un cip solar si o baterie reincarcabila, cu gandul sa i-o dea in dar bunicii sale. „Nu am crezut atunci ca voi ajunge sa ajut atatia oameni inventand veioza solara”, spune Evans.

Dupa 2004, aproape 15.000 veiozele solare individuale, create de Evans, au fost fabricate si distribuite de asociatia sa „Dezvoltare durabila pentru toti kenienii” in satele cele mai sarace din Kenya.

100.000 de lampi solare pana in 2015

Obiectivul pe care si l-a propus tanarul antreprenor este ca pana in 2015 sa distribuie 100.000 de astfel de lampi in satele din Kenya. Daca prima veioza solara a facut-o din banii pe care-i primea ca bursier, acum Evans are sponsori care ii sustin ideea, cat si productia de lampi solare.

Impreuna cu echipa sa, kenyanul identifica asezarile rurale cele mai sarace, unde nu este curent electric, sau se intrerupe periodic, si doneaza veioze solare mai ales copiilor care merg la scoala.

Familiile sarace pot face si economii in acest fel, ele fiind sfatuite sa puna deoparte banii pe care i-ar fi dat pe petrolul cu care in mod obisnuit isi alimentau lampile vechi. Iar cu aceste economii, care sunt facute in comun, satenii se pot gandi sa-si incropeasca mici crescatorii piscicole sau de pasari.

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri