Gandul: Harta parcurilor devastate de betoane

Potrivit presedintelui Organizatiei Salvati Bucurestiul, Nicusor Dan, „in afara de restaurantul Monte Carlo, tot ce inseamna constructie in Cismigiu este ridicata fara autorizatie de constructie. Cel mai bun exemplu il reprezinta restaurantul Debarcader”.

In aprilie 2003, fosta conducere a Administratiei Lacuri Parcuri si Agrement (ALPAB) a incheiat un contract de asociere pe 20 de ani cu un SRL. Obiectul contractului consta in desfasurarea de activitati de agrement, inchiriere barci, patine si alimentatie publica. In contract se face vorbire inclusiv de exploatarea lacului artificial de aproximativ 3 hectare. ALPAB a mai pus la dispozitia SRL-ului Ocasion 2002 dreptul de folosinta a chioscului Debarcader si a doua terase. In 2006, firma cesioneaza activitatea de agrement catre un alt SRL. La randul lui, acesta a sufocat malul lacului, in zona Debarcader, cu pontoane placate cu gresie, pergole din lemn, baruri si terase.

Inspectorii Primariei Capitalei au constatat ca nicio constructie de pe domeniul public ridicata in parcul monument istoric nu are autorizatie de constructie si au decis demolarea lor. Potrivit primarului general Sorin Oprescu, „decizia judecatorilor Tribunalului Bucuresti ne-a permis sa punem in aplicare dispozitia de desfiintare emisa in urma cu un an. Putem recupera astfel 1.000 metri patrati de teren. Dupa ce vor fi curatate urmele constructiilor amplasate ilegal pe aceasta suprafata, terenul va fi reamenajat, in functie de specificul zonei. Parcul Cismigiu este monument istoric iar eu voi veghea personal sa ramana asa, ca destinatia acestui spatiu verde sa nu fie schimbata”.

„Tei“, un parc cu restaurant turcesc si parcare privata

In parcul Tei, in apropierea lacului, exista un restaurant cu parcare privata pazita de politisti comunitari. Locurile de parcare pot fi folosite doar de clientii restaurantului Anatolia. In imediata vecinatate a acestuia, alti aproximativ 1.000 de metri patrati de spatiu verde au fost ingraditi. In interior se toarna betone pentru o noua carciuma. Vicepresedintele Fundatiei Eco-Civica, Dan Trifu, sustine ca la sectorul 2 lucrurile sunt scapate de sub orice control.

„Sectorul 2 n-a putut fi controlat de ALPAB. Constructia in parcurile din sectorul 2 este total scapata de sub orice control. Carciuma Anatolia s-a ridicat pe locul fostului restaurant Brotacei. Trebuie sa verificam daca Anatolia s-a construit pe o suprafata mai mare de teren. Pot sa va spun insa cu certitudine ca nu au autorizatie de mediu. Parcarea intr-un parc este o ilegalitate”. Desi am solicitat in scris informatii legate de parcarea privata si noua constructie ce urmeaza a fi ridicata in parcul Tei de Primaria Sectorului 2, nu am primit niciun raspuns.

Biserica pe spatiul verde

Intr-o zona centrala, pe strada Emil Garleanu, in sectorul 3 al Capitalei, Arhiepiscopia Bucuresti a primit 928 de metri patrati de teren. Acesta este fix intr-un parc, apartine domeniului public al statului si a fost dat in 2005, printr-o Hotarare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, in folosinta gratuita Arhiepiscopiei Bucuresti pentru constructia unei biserici ortodoxe. Pana in urma cu cateva luni, locuitorii din zona habar nu aveau ca aproape un sfert din parc urmeaza sa fie defrisat si transformat in santier.

Cand s-a imprejmuit zona cu panouri si s-a afisat autorizatia de constructie, proprietarii din blocurile din jurul parcului au inceput sa protesteze. Au strans semnaturi si i-au trimis o scrisoare primarului Liviu Negoita in care i-au cerut sa anuleze autorizatia de constructie. Oamenii sustin ca nu vor sa le fie plimbati mortii pe sub ferestre, sa le sune clopotele in orele in care le dorm copiii si nici ca ce a mai ramas din parc si scarile blocurilor sa se umple de cersetori.

„Legea interzice schimbarea des¬tinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi. Actele administrative sau juridice incheiate cu nerespectarea pevederilor legale sunt lovite de nulitate. Cunoastem foarte bine cazul si am sesizat instantele judecatoresti”, spune vicepresedintele Eco-Civica. La randul sau, arhitectul-sef al sectorului 3, Stefan Dumitrascu, sustine ca totul este legal.

„Terenul nu este in parc, ci langa el. Nu se atinge nimeni de locurile de joaca amenajate si de nimic din ce inseamna parc. Au fost mutate doar doua banci. Terenul a fost dat Arhiepiscopiei Bucuresti de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Legea ma obliga sa le eliberez autorizatie de constructie. Am semnaturile a cinci asociatii de proprietari care si-au dat acordul pentru constructia bisericii”, ne-a declarat arhitectul-sef al Primariei Sectorului 3, Stefan Dumitrascu.

spot_img

Ultimele știri