Cocosul de munte nord-american, specie pe cale de disparitie in Colorado si Utah, ar putea sa dea peste cap proiectele de energie regenerabila, in special instalarea morilor de vant ori explorarea gazelor de sist, in cele 2 state americane.
Organizatia ecologista Fish and Wildlife Service este hotarata sa inscrie aceasta specie pe Lista Rosie, deoarece habitatul cocosului de munte, care se intinde pe 700.000 de hectare, in Colorado si Utah, se afla intr-o continua degradare, iar numarul acestor pasari a scazut dramatic.
Obama, pus sa aleaga intre 2 prioritati eco
Wildlife Service se prevaleaza de Legea federala a speciilor pe cale de disparitie, iar 12 martie 2013 este data pana la care pot fi acceptate eventualele comentarii, inainte ca instanta sa pronunte definitiv asupra acestei initiative a organizatiei ecologiste americane.
“Odata luata, aceasta decizie ar putea avea un impact semnificativ asupra producerii energiilor regenerabile in Colorado si Utah. Iar Administratia Obama ar putea fi pusa in fata unei alegeri dificile intre 2 prioritati ecologice, si anume energiile regenerabile si speciile pe cale de disparitie”, a spus David Smith, avocat specializat in Dreptul Mediului, citat de Texas Tribune.
Ornitologii romani recomanda studii de impact
Romania sta pe o rezerva uriasa de gaze de sist pe care au pus ochii marile companii energetice americane. Chevron a castigat deja dreptul de a extrage aceste rezerve din sudul Dobrogei, de pe 2.500 de kilometri patrati, insa ecologisti se opun cu inversunare acestei initiative, deoarece, potrivit acestora, exista risc de contaminare a panzei freatice in timpul exploatării, cat si risc de cutremure.
La randul lor, ornitologii romani considera necesar un studiu de impact asupra biodiversitatii din aceste zone, in care ar putea fi explorate gazele de sist, pentru a fi excluse posibilele riscuri asupra florei si faunei.
Este necesar un studiu de specialitate, legat de impactul pe care explorarea si exploatarea gazelor de sist ar putea sa-l aiba asupra biodiversitatii, mai ales ca, in tara noastra, nu s-au facut astfel de cercetari”, a declarat, pentru Green Report, Dan Hulea, directorul Societatii Ornitologice Romane (SOR).
Soimul dunarean, afectat de morile de vant
Dan Hulea subliniaza ca, in tara noastra, eolienele ar putea pune in pericol mai ales pasarile cu zbor planat, printre care se numara rapitoarele de zi, care includ soimul dunarean, specie aflata pe Lista Rosie. Pe langa faptul ca pot ucide pasari, turbinele eoliene au si un efect de bariera ce impiedica pasarile sa foloseasca rutele naturale si preferate de ele.
Soimul dunarean este listat in anexele diferitelor conventii internationale pentru protectia pasarilor si este mentionat pe Lista Rosie a speciilor pe cale de disparitie, realizata de Uniunea Internatională pentru Conservarea Naturii (IUCN).
SOR, in parteneriat cu Transelectrica, a amplasat anul trecut, in Dobrogea, 3 cuiburi artificiale, pe stalpi de inalta tensiune, pentru soimul dunarean, cea mai rara specie de pasari care cuibareste la noi.
Actiunea de amplasare a cuiburilor artificiale face parte din proiectul „Conservarea soimului dunarean in nord-estul Bulgariei, Ungaria, Romania si Slovacia”, un proiect multinational cu finantare europeana.