Peste tot în lume, autorităților locale au început să facă eforturi de a crea orașe cât mai curate. Orașul Birmingham, Anglia, și-a stabilit un obiectiv de reducere a emisiilor care ar stârni invidia Comisiei Europene, în timp ce Oslo se poate lăuda că folosește absolut toate deșeurile de vreme ce nu are o groapă de gunoi. Cei de la Hassle.com au realizat un clasament extrem de interesant cu cele mai curate orașe din toată lumea, din Europa și până în Oceania.
Europa
Birmingham, Anglia
Birmingham duce în momentul de față o lupta acerbă pentru reducerea cu 60% a emisiilor de carbon până în 2027, față de nivelul anului 1990.
Stockholm, Suedia
Capitala suedeză are un viitor extrem de “verde”. Până în 2050 autoritățile locale și-au propus să reducă la zero dependența față de combustibilii fosili. Obiectivul ar putea fi atins cu mult înainte de termenul stabilit din moment ce 60% din energia consumată în oraș provine din surse hidro și solare.
Amsterdam, Olanda
Amsterdamul este un oras care contează în lupta cu poluarea în zona nordică a Europei. Orașul batav sau Veneția Nordului, cum i se mai spune, este un rai pentru bicicliști – orașul adăpostește peste 600.000 de biciclete.
Oslo, Norvegia
Fără activități industriale care să se desfășoare pe teritoriul său sau în apropierea sa, capitala Norvegiei are unul dintre cele mai ridicate niveluri pentru calitatea aerului. De asemenea, municipalitatea desfășoară o schemă de management al deșeurilor extrem de eficientă. Astfel orașul nu are nevoie de o groapă de gunoi.
Helsinki, Finlanda
Acest oraș scandinav a început în urmă cu zeci de ani procesul de transformare într-o zonă urbană durabilă. Mulți locuitori au preferat să renunțe la transportul cu automobilele personale și să folosească transportul în comun sau biciclete. În ultimii 10 ani, emisiile produse de industrie au scăzut considerabil și se fac în continuare eforturi pentru minimizarea acestora.
Copenhaga, Danemarca
Autoritățile locale au început acum mai bine de 15 ani o campanie pentru îmbunătățirea calității aerului. Efortul lor nu se oprește aici. Până în 2025, Compnhaga își dorește să fie un oraș neutru în privința emisiilor de carbon.
Zurich, Elveția
Zurich pune la dispoziția locuitorilor și turiștilor o gamă variată de mijloce de transport în comun – tramvaie, autobuze, trenuri etc. Autoritățile asigură ca toate aceste mijloce de transport sunt curate și sigure, ceea ce le face foarte populare în rândul călătorilor.
Nottingham, Anglia
Mulți britanici vor fi surprinși să afle că Nottingham a câștigat recent titlul de “Cel mai curat oraș din Marea Britanie”. Municipalitatea are în desfășurare numeroase proiecte pentru a lupta cu problemele generate de gunoaie și grafitti. Rata de succes este de 90%, iar problemele sunt rezolvate în timp de 48 de ore de la semnalare.
Berna, Elveția
Capitala Elveției se regășește în topul orașelor cu cel mai ridicat nivel de viață din lume, iar curățenia este unul dintre motive. Primăria are în desfășurare mai multe programe adresate locuitorilor denumite generic “Curățați orașul” care au ca obiectiv implicarea cetățenilor în reducerea poluării și menținerea surselor de apă cât mai curate posibil.
Statele Unite ale Americii și Canada
Chicago, Illinois, SUA
Deși recunoscut ca un oraș dominat de zgârie nori și cu activitate industrială, Chicago s-a făcut remarcat la nivel mondial prin inițiativa de a înființa peste 1,8 milioane de metri pătrați de spații verzi pe acoperișurile clădirilor. Mai mult decât celelate orașe ale SUA la un loc.
Toronto, Canada
Cu peste 2,5 milionae de locuitori Totonto s-ar părea ca duce o luptă continuă cu poluarea. Însă nu este cazul și pentru această metropolă. Orașul și-a redus emisiile de gaze cu efect de seră cu 40% față de nivelul înregistrat în 1990, iar situație se îmbunătățește în fiecare an.
Calgary, Canada
Calgary și-a restructurat sistemul de salubritate cu programul “Too good to waste” prin care își propune să reducă cantitatea de deșeuri care ajunge la gopile de gunoi. De asemenea orașul deține un sistem extrem de performant de filtrare și purificare a apei.
Austin, Texas, SUA
Austin este cel mai curat oraș din Texas și se pare că va rămâne așa pentru multă vreme de acum încolo. Municipalitatea își propune ca până în 2020 20% din energia folosită va proveni din surse regenerabile. De asemenea, orașul încurajează deplasarea cetățenilor săi pe bicicletă prin realizarea a 50 de kilometri de piste de biciclete.
Ottawa, Canada
Orașul este recunoscut pentru calitatea si puritatea apei. În 2009 toate cele 7 uzine de apă potabilă ale orașului au trecut testele cu punctaj maxim.
Portland, Oregon, SUA
Portland este de departe cel mai curat oraș din SUA. 33% din energia folosită de oraș provine din surse regenerabile (cel mai mare procent din SUA) și 25% din forța de muncă se deplasează cu bicicletele sau cu transportul în comun.
Vancouver, Canada
Primăria lucrează din greu pentru obiectivul asumat de a devni cel mai verde oraș din lume până în 2020. Deja Vancouver este orașul cu cel mai curat aer din America de Nord.
Minneapolis, Minnesota, SUA
Minneapolis se luptă din greu să-și mențină străzile curate. Grafitti-urile sunt curățate în 24 de ore de la semnalare, iar fumatul în public a fost interzis. De asemenea, 60% din forța de muncă se deplasează cu transportul în comun.
Asia
Tokyo, Japonia
Cu o populație de peste 13 milioane de locuitori, Tokyo este unul dintre cele mai mari orașe din lume, însă municipalitatea se străduiește să-l țină curat și prietenos cu mediul înconjurător. Orașul are cele mai mici emisii de CO2 din toată Asia.
New Delhi, India
Orașul are cele mai mici emisii de gaze cu efect de seră din India și produce cea mai mică cantitate de deșeuri din Asia.
Singapore
Acest oraș a transformat mestecatul gumei într-o infracțiune, iar stickere sunt amplasate peste tot în toaletele publice să îți reamintească să tragi apa și să te speli pe mâini. Se pare că aceste acțiuni cu un impact redus la prima vedere au ajutat autoritățile să-l țină incredibil de curat.
Kobe, Japonia
Orașul a redus gradul de poluare prin investiții masive în infrastructura de transport. De asemenea, pentru a evita uzarea prematură a stațiilor de epurare, municipalitataea a creat o infrastructură paralelă de scurgere care colectează doar apele aduse de furtuni și ploaie.
America de Sud și Africa
Curitiba, Brazilia
Curitiba a decis să-și răsplătească locuitorii pentru faptul că o păstrează curată. Sacii plini cu gunoaie sunt schimbați pentru alimente sau bilete de călătorie cu mijloacele de transport în comun. Copiii pot primi și jucării în schimbul deșeurilor colectate. De asemenea, municipalitatea a plantat peste 1,5 milioane de arbori de-a lungul străzilor orașului.
Ifrane, Maroc
Cel mai curat oraș din Africa este o stațiune de schi din Maroc. Fără activități industriale locuitorii și turiștii se pot bucura de un aer extrem de curat, iar calitatea apei este printre cele mai ridicate.
Oceania
Sydney, Australia
Orașul si-a propus să-și reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 30% până în 2030.
Adelaide, Australia
Este al cincilea oraș ca mărime din Australia, însă este extrem de curat. Eforturile din ultimii ani de reciclare și reducere a cantității de deșeuri produse au reușit să reducă numărul gropilor de gunoi din jurul orașului.
Wellington, Noua Zeelandă
Peste 33% dintre locuitori călătoresc cu transportul în comun. Acest fapt contribuie la reducerea gradului de poluare a aerului.
Citește și:
Care sunt cele 10 orașe durabile care vor prospera pe măsură ce lumea se prăbușește
FOTO Migrații, mega-orașe, consum alarmant, în imagini
9 din 10 orașe din China depășesc limita de poluare
Valurile de căldură, în creștere în sute de orașe din lume