Zoo Oradea, inchisoarea in care felinele impart celule de 25 de metri patrati

Portile gradinii zoologice din Oradea au fost inchise, insa in spatele lor traiesc, in continuare, in conditii improprii, caprioare, lei, ursi sau bibilici care mananca pe sponci, iar gratiile custilor in care se adapostesc sunt subrede si ruginite.

Hotararea a fost luata de autoritatile locale, care au sistat accesul publicului timp de un an, pana la obtinerea autorizatiei de functionare, in baza unei adrese transmise de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului.

In aceasta adresa se face referire la o sesizarea primita din partea Comisiei Europene, care sustine ca unele aspecte referitoare la situatia gradinilor zoologice din Romania contravin directivelor europene.

Proprietarul gradinii zoologice este Consiliul Local Oradea, iar Regia Autonoma de Piete, Agrement si Salubritate (RAPAS) Oradea o are in administratie.

„Totul este facut cu economie in aceasta gradina zoologica pentru care Romania ar putea sa intre in infringement. Felinele, de exemplu, traiesc in 25 de metri patrati, iar gratiile custilor in care se afla ursii pot ceda oricand”, a declarat pentru „Green Report” Daiana Gender, administratorul Gradinii Zoologice din Oradea.

Peste 2 milioane de euro de la Mediu pentru modernizarea gradinii

Lucrarile de modernizare vor fi facute pe banii Ministerului Mediului, care a alocat 2.200.000 de euro, si pe cei ai Consiliului Local Oradea, proprietarul gradinii, care va contribui cu 25% din suma totala alocata.

„Spatiul Zoo Oradea va fi dublat. Cele aproximativ 800 de animale vor avea la dispozitie 7 hectare, gradina va fi modernizata, iar in momentul in care vor fi incheiate lucrarile, anul 2012, va primi si autorizatia de mediu”, explica Liviu Andrica, directorul general al RAPAS Oradea.
Liviu Andrica sustine ca animalele sunt in siguranta, au conditii de viata bune, „singurul inconvenient” fiind lipsa de spatiu ce va fi rezolvata in curand.

"Caprioarele ar putea sa faca infarct"

Daiana Gender nu este insa de aceeasi parere si spune ca inclusiv aceste lucrari de modernizare vor afecta serios linistea si sanatatea animalelor, din cauza zgomotului utilajelor.

„Cand vor intra cu buldozerele, din cauza zgomotului, caprioarele vor face infarct, iar ursii se vor speria atat de tare incat vor rupe zabrelele custilor care sunt ca niste bete. Cat despre acuzatia care ni se aduce in legatura cu animalele disparute, aceasta este total nefondata. Animalele nu sunt bunuri, ele nu pot fi inventariate sau casate. Sunt fiinte, se inmultesc sau mor, si nu le putem privi ca pe niste obiecte de inventar ce pot fi numarate de contabili”, mai spune Diana Gender.

Lipsa de 150 de animale la inventar

Inventarul la ZOO Oradea a fost realizat de catre o comisie de inventariere, in perioada 01.11 – 15.12.2010. „Comisia a constatat un plus de 43 de pasari cu o valoare de 959 de lei si un minus de 158 de pasari si animale in valoare de 9.087,8lei”, a precizat Liviu Andrica.

Un asin pitic, un berbec cu coama, o bibilica, cinci broaste țestoase, sapte capre de Camerun, noua capre comune, o capra de casa, o caprioara, un caprior, cinci curci comune sunt cateva dintre cele 150 de animale care lipsesc din gradina zoologica din Oradea.

Un leu = 100 de lei

Potrivit legii, in cazul constatarii unor lipsuri imputabile in gestiune, se imputa persoanelor responsabile toate bunurile lipsa, la valoarea lor de inlocuire. Problema este ca unele efective sunt evaluate la preturi ce nu reflecta valorile reale si nu pot fi cumparate de pe piata (un leu figurand cu valoarea de 100 de lei).

Pana la finalizarea investitiei de la gradina, proprietarul are obligația, potrivit Legii 191/2002 privind gradinile zoologice și acvariile publice și a Ordinului 1.798 al ANPM/2007 privind aprobarea Procedurii de emitere a autorizației de mediu, sa respecte sa asigure conditiile privind bunastarea animalelor, se interzice orice activitate de reproducere a speciilor din colecție este interzis accesul publicului.

Mihaela Pavnutescu

 

spot_img

Ultimele știri