Zonele moarte din oceane se extind rapid

Numarul zonelor poluate sau „moarte” din oceanele lumii creste rapid, iar pestii sunt mult mai vulnerabili la acestea decat s-a presupus, informeaza Reuters.

Raspandirea zonelor moarte, portiuni de apa fara oxigen, reprezinta o mare amenintare pentru ecosistemele acvatice din lume, avertizeaza oamenii de stiinta de la Academia Nationala de Stiinte din Statele Unite (SUA).

Astfel de zone se gasesc de la Goflul Mexic si pana la marea Baltica in regiuni in care algele infloresc si absorb tot oxigenul din apa, hranindu-se cu substante poluante care se scurg in mare, precum apa menajera si deseuri animale.

„Organismele marine sunt mult mai vulnerabile in zonele fara oxigen decat s-a constatat anterior, pestii si crustaceele fiind cei mai sensibili”, a spus Raquel Vaquer Suner de la Institutul Mediteranean pentru Studii Avansate din Spania. „Numarul zonelor moarte creste la nivel global la o rata de 5% anual”, a adaugat experta.
Studiile ei arata ca numarul zonelor moarte a crescut cu peste 140 in 2004 de la aproape niciuna, la inceputul anilor 1970.

Sute de milioane de oameni depind de pesti pentru a-si asigura hrana. Crustaceele, precum crabii, homarii si crevetii sunt mai putin capabile sa scape de apele fara oxigen decat pestii.

Incalzirea globala poate agrava problema zonelor moarte deoarece oxigenul se dizolva mai incet in apele calde. Primele zone moarte au fost descoperite in Golful Chesapeake din SUA si in zona fiordurilor Scandinaviei.

spot_img

Ultimele știri