Zona Verde 003 a Romaniei

Schimbarile climatice tot mai dese, inundatiile dezastruoase, nivelul ridicat de poluare a apelor si a aerului, sunt toate probleme cu care parca incepem sa ne obisnuim, pe care stim ca singuri nu le putem rezolva, trebuie sa ne ia cineva de mana si sa ne arate ce sa facem, sa ne arate cum sa salvam planeta si viata. O mana de oameni s-au hotarat sa faca acest lucru, sa ne arate ce trebuie facut si sa dea un exemplu tuturor nestiutorilor, tuturor celor care vor sa faca ceva, dar nu stiu cum sa inceapa. Asa s-a nascut proiectul "Verde 003".

Coca-Cola HBC Romania, in parteneriat cu Asociatia "Tasuleasa Social" si Asociatia "Salvati Dunarea si Delta – Academi a Catavencu" au lansat pe 18 august, in campusul Tasuleasa, judetul Bistrita-Nasaud, proiectul "Verde 003". Acesta isi propune ca in urmatorii trei ani sa curete albia raului Dorna, sa reimpadureasca versantul unui munte defrisat si, mai ales, sa planteze in sufletele tinerilor regulile naturii.

Laura Sgarcitu, reprezentanta Coca-Cola HBC Romania la eveniment, a explicat implicarea companiei si conceptul proiectului: "Noi suntem o companie care consuma apa. Avem datoria sa dam comunitatii de unde luam apa ceva in schimb. Ma gandeam ca ar fi interesant sa luam o apa de la izvoare si sa o ducem pana la varsare, sa o infiem, sa ingrijim locul de unde izvoraste, sa impadurim unde e nevoie, sa o curatam si sa avem grija de ea pana la varsarea in Dunare".

Incepand cu 18 august, o suta de tineri voluntari din zona au facut doua saptamani de pregatire, dupa care, in perioada 2-6 octombrie vor planta 10.000 de puieti pe un versant defrisat din zona Candrenilor. A doua etapa a proiectului va avea in vedere curatarea raului de la izvor pana la varsarea in Dunare, iar ultima etapa se refera la campania de educare a oamenilor si voluntariat.

"Mai important decat sa sadim un copac este sa sadim in sufletul unui tanar ideea ca taiatul copacilor nu este o activitate durabila, e ca si cum ti-ai taia craca de sub picioare, in cercam sa-i ajutam pe oamenii din aceste locuri sa nu-si mai taie craca de sub picioare", a spus Dragos Bucurenci, director Asociatia "Salvati Dunarea si Delta-Academia Catavencu".

Presedintele Asociatiei "Tasuleasa Social", Alin Ulhman Useriu, a creat tabara de la Tasuleasa in urma cu 6 ani si, de atunci, a lucrat cu sute de tineri voluntari, scopul sau fiind acela de a-i educa pe tineri in spiritul respectului fata de natura: "La inceput am trait un vis, am vrut sa intram in Europa mai repede, sa respectam natura, sa invatam reguli. Noi nu plantam copaci, puietii nostri sunt, de fapt, acesti tineri. Noi plantam oameni".

Calin Dragan, director general Coca-Cola Romania, a subliniat ca acest proiect reprezinta doar "inceputul unei lupte indelungate cu noi insine". La eveniment au mai participat si actorul Marcel Iures, solistul Florin Chilian si Catalin Stefanescu, realizatorul emisiunii "Garantat 100%".

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri