Ziua Zonelor Urbane, un pas spre constientizarea dezvoltarii durabile

In 8 noiembrie, in 30 de tari de pe 4 continente, se sarbatoreste Ziua Internationala a Zonelor Urbane, cunoscuta si sub numele de de Ziua Mondiala de Planificare a Oraselor.

Acest eveniment a aparut in calendarul ecologic international la propunerea profesorului argentinian Carlos Maria della Paolera, in 1949, care a considerat ca, in planificarea zonelor urbane, mediul joaca un rol important.

Poluarea se extinde rapid, ca o plaga, mai ales in orase, resursele naturale sunt exploatate intensiv, din ce in ce mai multe specii sunt pe cale de disparitie, iar cresterea continua a consumului de energie si a cantitatii de deseuri aduce cu sine lipsa de echilibru dintre om si natura.

Iar acest lucru se manifesta mai ales in orase, unele aproape rupte de natura sau transformate in dusmani ai mediului inconjurator.

La toate acestea se adauga cresterea demografica vertiginoasa, deja planeta numara 7 miliarde de locutori, si, in acest context, trebuie ca, in constiinta oamenilor, sa se inradacineze conceptul de dezvoltare durabila, fara de care planeta este sortita pe zi ce trece unei degradari ireversibile.

Pana in 2050, populatia urbana va crește cu 70%, iar, in Europa, se estimeaza ca 4 din 5 cetateni traiesc in mediile urbane. In acest context, specialistii in planificare urbana se confrunta cu nenumarate provocari, iar schimbarile impuse sunt demne de luat in considerare.

Mihaela Pavnutescu

Foto: www.energyonline.ro/

Citeste si:

Iranul si India au cele mai poluate orase din lume

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri