Incepand din aceasta saptamana, informatiile stiintifice despre proprietatile tuturor plantelor medicinale din Romania pot fi obtinute, liber, pe pagina de Internet. Proiectul de realizare a sistemului informatic integrat pentru identificarea, evaluarea, planificarea si gestionarea fondului national de plante medicinale a durat 2 ani si a fost finantat de stat, prin Autoritatea Nationala pentru cercetare stiintifica.
Pagina ofera descrierea a 420 de specii de plante medicinale aromatice terapeutice (PMAT) cu proprietati si principii active dovedite, substantele ce le contin, utilizarea lor, actiunile terapeutice, informatiile referitoare la cultivarea, recoltarea si procesarea lor, legislatia si institutiile cu atributii in domeniu. Descrierea plantelor poate fi accesata atat dupa denumirea populara, cat si cea stiintifica, dar este posibila accesarea descrierii plantelor si dupa actiunea terapeutica (antiinflamatoare, antiseptica, antiulceroasa etc). Portalul ofera informatii si asupra a 1420 de substante chimice ce se gasesc in speciile de plante medicinale, aromatice si tinctoriale. Acestea sunt prezentate sintetic prin fisa de substanta care contine denumirea, categoria din care face parte, numele chimic, formula, masa moleculara, formula structurala, speciile de plante medicinale in care se intalneste, actiunea terapeutica si importanta. Totodata, utilizatorilor interesati in domeniul PMAT li se poate asigura accesul la o sectiune separata a sistemului, unde se afla stocat un fond de documentare bogat si divers, inclusiv la rapoartele de cercetare elaborate in fiecare etapa.
Potential biologic in declin
Specialistii au constatat, pe baza datelor colectate din bazine diferite si pentru un numar mare de specii, ca actualul potential biologic al florei romanesti in domeniul plantelor medicinale, aromatice si tinctoriale a fost afectat semnificativ in ultimii ani, atat din punct de vedere al structurii speciilor, cat si al densitatii acestora. Ei apreciaza ca tendinta este ingrijoratoare si ca este necesara implicarea energica a organismelor responsabile in domeniu. Cercetatorii sustin ca munca lor este abia la inceput, activitatea de cercetare trebuind canalizata in sensul identificarii, cartarii si mai ales caracterizarii biochimice a speciilor mai putin exploatate, dar nu mai putin valoroase din punct de vedere fitoterapeutic. Alte domenii de cercetare avute in vedere sunt in directia aclimatizarii de noi specii ori adaptarea la noile conditii a speciilor cu existenta amenintata ori precara.
Amploarea proiectului a facut necesara participarea mai multor institutii de invatamant superior si societati de cercetare. Acestea s-au constituit intr-un consortiu format din S.C. IPA S.A. -coordonator, Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti (USAMV), Centrul National de Management Programe, Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" Bucuresti, S.C. Biotehnos S.A., S.N. Plafar S.A. si Universitatea Romano-Americana, parteneri. Pe parcursul celor doi ani cat a durat proiectul, USAMV a achizitionat echipamente moderne de laborator pentru determinarea compozitiei chimice a diferitelor specii de plante. De asemenea, a fost achizitionata, tot in cadrul proiectului, infrastruc-tura de tehnica de calcul si de comunicatii necesara.
Importanta economica
In cadrul patrimoniului vegetal din Romania se gasesc numeroa-se plante spontane si cultivate ce au diferite utilizari si care pot fi grupate in urmatoarele categorii:
* Plante medicinale (109 specii) – folosite in industria farmaceutica pentru extragerea de droguri necesare prepararii medicamentelor sau utilizate in medicina populara datorita continutului lor in alcaloizi, glicozide, hidrati de carbon, acizi organici, uleiuri eterice, taninuri, substante mucilaginoase-emoliente, fitoncide si alte principii active cu proprietati terapeutice;
* Plante alimentare (106 specii) – folosite in alimentatie direct – fructe, zarzavaturi, salate sau sub forma preparata, conservata;
* Plante oleaginoase (24 specii) – utilizate pentru extragerea uleiurilor vegetale sau a substantelor grase din seminte sau fructe – 24 specii;
* Plante aromatice si condimentare (48 specii) – folosite pentru aromatizarea sau condimentarea alimentelor, mancarurilor, bauturilor, datorita uleiurilor volatile continute sau a altor substante ce le confera o aroma sau gust specific;
* Plante tinctoriale (48 specii) – utilizate pentru vopsitul fibrelor textile sau al celor de origine animala, pentru colorarea unor alimente sau bauturi, datorita pigmentilor continuti cu putere de colorare;
* Plante tanante (32 specii) – folosite pentru tabacitul pieilor, datorita substantelor tanante continute.