Ziua Mondială a Mediului. Tema din 2020: Biodiversitatea

Pe 5 iunie, începând cu 1972, se sărbătorește Ziua Mondială a Mediului, inițiativă prin care Organizaţia Naţiunilor Unite încearcă să stimuleze preocuparea oamenilor pentru protejarea mediului şi să sensibilizeze factorii de decizie politică să acţioneze în acest sens. În acest an, tema principală este biodiversitatea, iar țara-gazdă este Columbia.

În anul 1972 a fost organizată, sub auspiciile Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), prima conferinţă mare privind problemele de mediu. A avut loc la Stockholm, în Suedia, între 5-16 iunie, şi este cunoscută sub numele de Conferinţa de la Stockholm. Mai târziu, pe 15 decembrie 1972, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluţie care desemnează ziua de 5 iunie ca Ziua Mondială a Mediului Înconjurător şi care îndeamnă guvernele şi organizaţiile să întreprindă în această zi, în întreaga lume, activităţi prin care să reafirme preocuparea lor pentru conservarea şi îmbunătăţirea mediului.

Anul acesta, tema Zilei Mondiale a Mediului Înconjurător are la bază sărbătorirea biodiversităţii – „Celebrate Biodiversity”.

„În zilele noastre, când un milion de specii se află în pericol de dispariţie, este un moment foarte important pentru a atrage atenţia asupra biodiversităţii. Biodiversitatea descrie varietatea vieţii de pe Pământ. Ea cuprinde cele 8 milioane de specii de pe planetă – de la plante şi animale, până la ciuperci şi bacterii, ecosistemele care le adăpostesc, diversitatea genetică”, se arată pe site-ul oficial al Zilei Mediului.

Transmiterea bolilor, precum noul coronavirus, între animale şi oameni (zoonoze) ameninţă dezvoltarea economică, bunăstarea animalelor şi a oamenilor, şi integritatea ecosistemului. Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu sprijină eforturile globale de protejare a biodiversităţii, pentru a pune capăt comerţului ilegal cu animale sălbatice, pentru protecţie în cazul manipulării de substanţe chimice şi deşeuri şi pentru promovarea planurilor de redresare economică care să ţină seama de natură şi de urgenţa climatică, adaugă și www.unenvironment.org.

„Alimentele pe care le consumăm, aerul pe care îl respirăm, apa pe care o bem şi clima care face planeta noastră locuibilă – toate îşi au originea în natură. De exemplu, în fiecare an, plantele marine produc mai mult de jumătate din oxigenul din atmosferă, iar un copac ajuns la maturitate ne curăţă aerul, absorbind 22 de kilograme de dioxid de carbon şi eliberând în schimb oxigenul. În ciuda tuturor beneficiilor pe care ni le oferă natura, oamenii încă o maltratează, se arată pe site-ul Națiunilor Unite.

animale sălbatice

Tema Zilei mondiale a mediului înconjurător din 2020 – biodiversitatea – reprezintă o preocupare care este deopotrivă urgentă şi existenţială. Evenimente recente, de la incendiile de pădure din Brazilia, SUA şi Australia, la invazia de lăcuste din Africa de Est, şi în prezent la pandemia cu care se confruntă omenirea, demonstrează interdependenţa oamenilor şi legăturile cu natura în mijlocul căreia ei trăiesc.

„Cei mai mulți dintre noi știm că alimentele pe care le mâncăm, aerul pe care îl respirăm, apa pe care o bem și climatul care face planeta noastră locuibilă, toate, vin din natură. Cu toate că natura este foarte darnică, noi, oamenii, încă nu o ocrotim pe cât ar trebui. De aceea trebuie să ne schimbăm atitudinea. Trebuie să învățăm să respectăm natura”, a transmis ministrul Mediului Costel Alexe.

spot_img

Ultimele știri