Ziua Mondială a Mediului din acest an are ca obiectiv resetarea relației umanității cu natura și marchează, de asemenea, lansarea Deceniului ONU privind restaurarea ecosistemelor, un demers global destinat prevenirii, opririi și inversării degradării ecosistemelor.
„Este ușor să ne pierdem speranța când ne gândim la amploarea provocărilor cu care ne confruntăm și la avalanșa de vești proaste la care ne trezim în fiecare dimineață”, a spus Inger Andersen, directorul executiv al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).„Dar la fel cum am provocat criza climatică, criza biodiversității și criza poluării, putem inversa daunele pe care le-am făcut; putem fi prima generație care să reimagineze, să recreeze și să restabilească natura pentru a iniția acțiunea pentru o lume mai bună. ”
Anul acesta, Pakistanul este țara gazdă pentru Ziua Mondială a Mediului și prezintă propriile inițiative de restaurare, cum ar fi proiectul său care își propune să planteze 10 miliarde de copaci până în 2023. Pakistanul, una dintre țările cu cel mai mare risc la schimbările climatice, a lansat, de asemenea, un fond de restaurare a ecosistemelor pentru a sprijini soluțiile bazate pe natură la schimbările climatice.
Natura poate și trebuie să facă parte din soluție pe măsură ce impulsul internațional crește pentru a decarboniza toate sectoarele economiilor noastre. Restaurarea ecosistemelor poate contribui la protejarea și îmbunătățirea mijloacelor de trai, la reglarea bolilor, la reducerea riscului de dezastre naturale și la contribuția la realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă până în 2030.
Un raport recent al UNEP a constatat că beneficiile economice ale restaurării ecosistemelor sunt de zece ori mai mari decât costul investiției, în timp ce inacțiunea este de cel puțin trei ori mai costisitoare decât restaurarea ecosistemelor.
Până în 2030, restaurarea a 350 de milioane de hectare de ecosisteme terestre și acvatice degradate ar putea genera 9 trilioane de dolari SUA în servicii ecosistemice și ar putea elimina până la 26 gigatone de gaze cu efect de seră din atmosferă.
Planurile de recuperare a pandemiei oferă o oportunitate unică în viață de a trasa o nouă cale prin deplasarea investițiilor către o „economie de restaurare” care poate oferi milioane de locuri de muncă ecologice.
Pe 5 iunie, oamenii din întreaga lume își vor arăta eforturile de a restabili lumea naturală, de la plantarea de copaci și până la curățarea plajelor.
Mulți mai mulți se vor alătură pe rețelele sociale, participând la Snap Challenge pentru a arăta cum vor schimba comportamentele pentru a face parte din #GenerationRestoration.