Cateva dintre cele mai importante proiecte ale Ministerului Mediului si-au gasit solutiile, chiar daca unele au caracter temporar. "Casa verde" da sa inceapa, "Rabla" ramane in aceiasi parametri, chiar daca nu prea are clienti, iar plajele turistice tot ajung la hotelieri, dar mai putine si mai legal.
Programul "Casa verde" are la dispozitie, in acest an, 310 milioane de lei (aproximativ 75 de milioane de euro), in doua transe, banii provenind de la Fondul pentru Mediu. Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a anuntat ca se va subventiona 80% din valoarea proiectelor. La inceputul anului, programul avea la dispozitie peste 500 de milioane de lei, iar subventia era de 90%.
"Beneficiarii "Programului de inlocuire sau completare a sistemelor clasice de incalzire cu sisteme care utilizeaza energie solara, energie geotermala sau alte sisteme" vor fi unitatile administrativ-teritoriale si autoritatile centrale si locale, care pot depune proiecte de finantare a sistemelor de incalzire destinate imobilelor din patrimoniu sau aflate in administrarea acestora, inclusiv pentru unitatile sanitare, institutiile de invatamant, asezamintele sociale, culturale. Pe langa autoritatile statului, si asociatiile de proprietari vor putea accesa fonduri in acest program, urmand ca tranzactiile sa se faca tot prin intermediul autoritatii locale", a declarat ministrul Mediului.
El a adaugat faptul ca, pentru a se asigura ca banii "ajung pentru toata lumea", s-au stabilit, prin ghid, baremuri maximale pentru fiecare autoritate publica, in functie de numarul de locuitori, de la 4 milioane de lei pentru orase cu peste 100.000 de locuitori, la 500.000 de lei pentru localitati cu mai putin de 3000 de locuitori. Priectele vor fi punctate si aprobate in ordinea descrescatoare a "notelor". Ministrul a semnat, in fata ziaristilor, ordinul prin care aproba Ghidul pentru aplicanti in programul "Casa Verde".
Ministerul cauta solutii
In ceea ce priveste Programul "Rabla", ministrul Mediului a declarat ca este in cautarea solutiilor pentru a scoate de pe sosele, in acest an, cele 60.000 de masini vechi, asa cum s-a stabilit. Pe de alta parte, a reafirmat ca valoarea primei de 3800 de lei pentru fiecare masina veche casata nu se va modifica. "Rabla pentru tractoare va incepe din 2010", a anuntat ministrul.
Programul de innoire a parcului auto 2009 nu a inceput fericit, numai 7000 de masini, din 20.000 cate sunt alocate in prima etapa fiind casate si cumparate altele noi in locul lor.
Plajele ajung la hotelieri
Ministerul Mediului a decis modificarea unui act normativ legat de plaje si, invocand urgenta apropierii sezonului estival, a dispus ca, numai pentru vara lui 2009, plajele libere de contract sa poata fi inchiriate direct firmelor de catre autoritatile locale, fara o licitatie prealabila. Nicolae Nemirschi a afirmat ca, din totalul suprafetei de plaja a Romaniei, de 1.629.000 mp, circa 727.000 mp sunt, in prezent, liber de contract. "Acestea vor fi inchiriate direct operatorilor economici interesati, avandu-se in vedere cateva criterii clare atat legate de firmele beneficiare, cat si de apropierea acestora fata de zona de plaja solicitata",a spus Nemirschi.
Ministrul a atras atentia ca pe plaje, inclusiv cele inchiriate de hotelieri, accesul este liber. Modul in care se vor desfasura activitatile pe plaje vor fi stabilite de catre Ministerul Turismului, inchirierea efectiva fiind facuta de Administratia Nationala Apele Romane (ANAR), institutia ramanand in continuare administratorul plajelor. ANAR va curata in continuare plajele de alge, hotelierii fiind cei care vor strange gunoiul de pe nisip.