Potrivit unui studiu recent, doar 5% dintre români se implică activ în acțiuni de voluntariat, în timp ce 92% susțin apelurile pentru implicarea civică. Principalele obstacole în calea implicării sunt lipsa de timp și convingerea că statul trebuie să se ocupe de problemele societății. Și, totuși, cum e să faci voluntariat în România?
Pe 5 decembrie, în fiecare an, sărbătorim Ziua Internațională a Voluntariatului, sau cel puțin asta este ce propune ONU. România sărbătorește cu ocazia acestei zile un procent de 5% cetățeni români implicați în acțiuni de voluntariat.
Sună a cifră magică 5% de 5 Decembrie, numai că magia nu prea se întâmplă când lipsești.
Prinsă în bula mea de oameni implicați, am avut senzația că procentul de populație activă civic e mult mai mare, mi-a luat puțin să metabolizez noua realitate.
Dar, 5% nu e 0% – îmi spune optimismul care mă ține motivată de aproape 8 ani să fac treabă multă, grea și neplătită.
Motivele pentru care fac unii oameni voluntariat sunt destul de profunde.
Cum a început?
Când a luat foc clubul Colectiv eram într-o poziție executivă la o firmă mică, și cum eram deja frustrată de povara taxelor, birocrației și, mai ales, de dificultățile pe care le întâmpinam, cam acela a fost momentul în care mi-am spus că mă duc să mă ofer voluntar peste tot pe unde pot.
Eram pornită să-mi ocup timpul liber încercând să produc o schimbare cât de mică pentru că îmi pierdusem total încrederea în statul român.
Urmăream un grup civic pe Facebook, așa că la primul anunț pe care l-au dat, m-am înființat la ușă. Între timp a devenit ong.
Încă mai colaborăm.
Apartenența la acel grup mi-a deschis ușa către altele, care aveau alte cauze, și uite-așa am aflat că există un întreg univers de care eu nu auzisem anterior.
Ce am făcut ca voluntar?
Am început prin a lucra în echipele de comunicare de pe social media pentru mai multe grupuri civice și, în același timp, strângeam semnături în stradă pentru un concept legislativ mai mult simbolic.
Apoi am participat la inițiative care implicau efort fizic și deplasări în alte localități, cum ar fi: plantare de copaci, acțiuni de igienizare din diverse zone ale țării, la curățat cuștile animalelor din adăposturi, ș.a.
Pe măsură ce învățam mai multe despre ecosistemul civic, cu atât creștea apetitul meu pentru voluntariat.
În plus față de cele deja menționate, m-am implicat în:
- strângerea de semnături pentru două inițiative legislative. Una zace în Parlament, una a fost respinsă.
- organizarea și coordonarea a mai multor tabere de mediu pentru tineri cu vârstele între 16 și 35 de ani.
- organizarea și facilitarea de proteste pe diverse tematici.
- participarea ca observator independent la alegerile din ultimii ani.
- redactarea mai multor scrisori deschise ale societății civile.
- organizarea unor dezbateri cu autoritățile despre diverse probleme societale rămase nerezolvate.
- inițierea și organizarea unor programe de educație non formală pentru tineri cu vârstele între 16 și 35 de ani.
- organizarea și sprijinirea unor acțiuni de strângere de fonduri pentru persoane aflate în dificultate.
- sprijinirea refugiaților ucraineni.
- sprijinirea mai multor cauze de mediu, drepturile animalelor și drepturile femeilor.
În plus față de toate cele menționate, donez către diverse organizații, printre care organizații de presă independentă, organizații care construiesc spitale din bani donați de privați, adăposturi pentru animale, și pentru copii sau adulți care se luptă cu diferite probleme severe de sănătate.
De ce să faci voluntariat?
Am auzit de foarte multe ori, foarte mulți oameni care spun că vor o schimbare, dar iată că numai 5% dintre ei încearcă să schimbe ceva.
Consider că societatea este ca o grădină. Cu cât ai mai multă grijă de ea, cu atât e mai frumoasă și produce roade mai bune, mai multe și mai gustoase.
Dacă așteptăm ca statul să ne rezolve toate problemele, s-ar putea să rămânem așteptând.
Bineînțeles că acesta ar trebui să funcționeze în avantajul cetățeanului și pentru interesele lui, dar realitatea ne arată că de cele mai multe ori fie e depășit, fie nepăsător, iar ce ne rămâne de făcut este să fim noi parte din schimbare. Să punem o cărămidă cât de mică în speranța unui viitor mai bun, atât comun, cât și individual.
Voluntariatul mi-a deschis o lume în care toată lumea este civilizată, vorbește frumos și are respect atât pentru libertățile tale, cât și pentru limitările tale.
Oamenii care fac voluntariat nu te judecă, nu le pasă cum ești îmbrăcat, nici ce funcție ai, nici câți bani câștigi, nici dacă ai părul roșu sau negru, este un teren pe care te simți în siguranță.
Făcând voluntariat poți să înveți foarte multe lucruri noi care îți vor fi folositoare atât în viața personală, cât și în cea profesională. Organizațiile și grupurile civice nu sunt niște entități care fac profit, dar sunt, de cele mai multe ori, pline de oameni cu expertiză în domenii diverse. Aceștia țin sesiuni de instructaj pentru colegii care nu au acel gen de expertiză.
În plus, înveți să lucrezi cu diferite programe, aplicații și ești la curent cu tot felul de noutăți tehnologice. Nu mai spun că sunt multe companii care oferă gratuitate organizațiilor non-profit, așa că poți avea acces la cursuri, tehnologie și diverse programe fără să-ți faci griji că vei avea costuri suplimentare dacă încerci lucruri noi.
Rezultatele muncii tale voluntare uneori se văd imediat, cum e acțiunea de igienizare a unei zone de lângă un lac, de exemplu. Alteori, ele își produc efectele în timp. În orice caz, sentimentul acela că ai făcut ceva bun, că există o schimbare și datorită ție, mai mică sau mai mare, este la fel de intens ca atunci când ai realizări considerabile în viața personală.
Dormi bine.
Mai mult, pentru tinerii care se implică în acțiuni de voluntariat, sau care fac voluntariat la diverse organizații, poate fi un start foarte important pentru carieră. În ultimii ani companiile au început să considere că ești în avantaj dacă ai făcut voluntariat, așa că vei avea șanse mai mari la angajare.
Nu în ultimul rând, dai un exemplu altora, care poate erau timizi, poate nu credeau că eforturile lor pot avea un impact. Și uite așa de la 5% poate ajungem în următorii ani la un +50%.
Voluntariatul este o oportunitate fantastică de a te dezvolta pe plan personal, iar fiecare experiență de acest tip îți aduce ceva valoros.
Implicându-te, vei învăța să comunici mai eficient, să fii mai empatic și să înțelegi mai bine nevoile celor din jur.
Vei descoperi că îți îmbunătățești abilități precum organizarea și gestionarea timpului, esențiale atât în viața de zi cu zi, cât și în carieră.
De asemenea, voluntariatul îți oferă șansa să înveți lucruri noi, să te implici în activități pe care că nu ți le-ai fi imaginat vreodată și să îți descoperi pasiuni sau interese la care, de asemenea, nu te-ai fi gândit.
Este o cale de a te cunoaște mai bine, de a crește și, totodată, de a adăuga valoare comunității tale.
Fiecare moment petrecut ca voluntar îți poate schimba perspectiva și îți poate deschide noi oportunități.
În România avem o lege a voluntariatului – Legea 78/2014. Click aici ca să vezi ce spune.
N.B: Studiul pe care l-am menționat este inițiat de Kaufland România, în parteneriat cu experți din cadrul Facultății de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București, facilitat de Unibuc Consult și compania de cercetare iSense.
Click aici să vezi rezultatele studiului.
#voluntariat #implicarecivica #comunitatiresponasabile #cetateanimplicat #ZiuaInternationalaaVoluntariatului #civicengagement #beavolunteer #changetroughvolunteering