Liberalii au pus mana pe Garda de Mediu, dupa ce, la inceputul lunii, Calin Popescu Tariceanu si-a inscaunat un fost coleg de serviciu in fruntea institutiei. Numirea lui Gheorghe Rusu a avut loc dupa ce premierul a acceptat demisia din functia de comisar general al Garzii de Mediu a lui Octavian Popa. De fapt, Popa, care este si presedintele PNL Tulcea, a fost dat afara dupa un lung razboi purtat in culisele Partidului National Liberal. Problema in acest caz nu este soarta lui Popa, ci modul in care politizarea institutiilor statului paralizeaza administratia si blocheaza reforma. Prin numirea lui Rusu in fruntea Garzii, liberalii pot controla mult mai bine aceasta institutie pe care o pot folosi si impotriva dusmanilor politici. Firmele apropiate adversarilor PNL pot fi lovite in plin prin intermediul Garzii de Mediu.
Comisarul general Octavian Popa a fost numit in fruntea Garzii de Mediu in locul pedistului Silvian Ionescu, dupa inlaturarea PD de la guvernare. Popa si-a terminat studiile tarziu, absolvind la varsta de 37 ani Facultatea de Istorie-Filosofie. Meritul principal al promovarii sale a fost functia de presedinte al unei organizatii judetene PNL. Mandatul lui Popa a reprezentat o administrare catastrofala a Garzii de Mediu, iar imaginea proasta a institutiei se rasfrangea si asupra Guvernului. Activitatea a fost complet paralizata din cauza schimbarii organigramei, cu scopul epurarilor politice. Pe de alta parte, achizitiile publice, cum ar fi autoturismele sau sediul din Iasi al Garzii au facut obiectul unor rasunatoare scandaluri publice. Din acest motiv, premierul a hotarat sa il demita pe Popa si sa il inlocuiasca cu amicul sau Gheorghe Rusu, fost coleg al lui Tariceanu la Institutul de Constructii, actualmente director la Departamentul de Control al Guvernului. Din acel moment au inceput sa sune la Guvern telefoanele capilor liberali care profitau de pe urma prezentei lui Popa in fruntea Garzii de Mediu.
La mana baronilor liberali
Miercuri, 30 aprilie 2008, in ultima zi lucratoare de dinainte de sarbatorile pascale, Attila Korodi, anunta in sedinta de colegiu a Ministerului Mediului ca Octavian Popa va fi demis din fruntea Garzii de Mediu si ca luni, 5 mai, prima zi lucratoare dupa Pasti, va fi numit noul Comisar General. Inlocuitorul lui Popa, Gheorghe Rusu, profesor universitar la Universitatea Tehnica de Constructii, unde a fost profesor si Tariceanu, s-a prezentat plin de speranta la Ministerul Mediului, unde se astepta sa fie numit comisar general al Garzii de Mediu. Pentru ca la pomul laudat nu te duci cu sacul, anuntul privind schimbarea lui Popa nu a mai avut loc. Dupa o discutie intre patru ochi cu ministrul Mediului, Attila Korodi, Rusu a parasit pleostit ministerul. A doua zi, marti, 6 mai, se tine, in sfarsit, sedinta de colegiu a ministerului. Surpriza. In loc sa se prezinte Gheorghe Rusu, noul comisar, isi face aparitia Octavian Popa, despre care se presupunea ca a fost mazilit de catre premier. Ministrul Mediului nu mai pomeneste nimic despre schimbare, ba mai mult, imperturbabil, il felicita pe Octavian Popa pentru modul excelent in care au colaborat. Telefoanele otravite ale sustinatorilor lui Popa isi facusera efectul. Dupa o luna, pe 5 iunie, in sfarsit, schimbarea se produce. Rusu il inlocuieste pe Popa. De fapt, 5 mai, data hotarata initial pentru schimbare a constituit si debutul campaniei electorale, iar premierul, in acelasi timp si presedintele PNL, nu a vrut sa se certe cu colegii de partid in prag de campanie. Pe 5 iunie, data demiterii lui Popa, campania se terminase. Iar din cauza rezultatelor electorale sub asteptari, sustinatorii liberali ai lui Popa de prin Galati, Tulcea sau Constanta nu au mai avut argumente sa il impresioneze pe premier.
Liberali in locul pedistilor
Garda de Mediu s-a transformat practic intr-o organizatie liberala. Faptul ca soarta comisarului general Octavian Popa a depins de rezultatele alegerilor locale este doar un exemplu. Institutia a fost impanzita cu liberali care au ocupat locul pedistilor concediati, chiar cu riscul castigarii proceselor intentate Garzii de catre acestia din urma.
O alta numire politica a fost aceea a lui Cosmin Covaciu in functia de comisar general adjunct al Garzii de Mediu. Covaciu, un asociat de afaceri al liberalului Teodor Athanasiu, presedintele AVAS si-a dat demisia din functia de prefect al judetului Alba pentru a veni la Bucuresti, la Garda de Mediu. Acesta a candidat pentru functia de primar al Municipiului Alba Iulia si nu putea sa faca politica din postura de prefect. In schimb, functia de comisar adjunct, care nu este de functionar public, ci de angajat contractual ii permitea sa candideze. Stratagema nu a folosit la nimic. Cosmin Covaciu a fost zdrobit in alegeri, inca din primul tur de catre pedelistul Mircea Hava. Daca un prefect liberal, Covaciu, si-a incheiat cariera la Garda de Mediu, un alt coleg liberal a debutat ca prefect plecand de la Garda. Gabriel Panaitescu, fostul comisar sef al Garzii de Mediu Galati, a fost numit prefect al judetului. Panaitescu are insa o problema cu Parchetul. Garda de Mediu a amendat MittalSteel Galati pentru incalcarea unor clauze de mediu. Dupa o vreme, fostul comisar general, Silvian Ionescu, s-a interesat daca sanctiunea impotriva MittalSteel a fost aplicata. Gabriel Panaitescu a raspuns nonsalant ca sanctiunea nu s-a aplicat pentru ca o calimara de cerneala s-ar fi varsat pe procesul-verbal de sanctionare intocmit de comisarii Garzii. In concluzie, Ionescu, fostul comisar general a depus plangeri penale la Parchet pentru distrugere de inscrisuri oficiale, abuz in serviciu, fals si uz de fals in acte publice impotriva lui Gabriel Panaitescu si a lui Ion Drugan, comisar general. In tot acest timp marii poluatori isi fac de cap nestingheriti.
Exemplul Alro Slatina
Prin numirea lui Rusu in fruntea Garzii de Mediu, liberalii pot folosi aceasta institutie impotriva adversarilor. Societatile apropiate de PD-L pot fi sanctionate in orice moment de Garda de Mediu.
Pentru a exemplifica, vom lua cazul combinatului Alro Slatina. Acesta este controlat de mai multi oameni de afaceri rusi, despre care se spune ca au fost sustinuti de membri marcanti ai PD-L, printre care si Theodor Stolojan. Sunt de altfel de notorietate scandalurile privind intervetiile lui Stolojan pe langa presedintele Traian Basescu in favoarea Alro. Combinatul din Slatina este cel mai mare producator de aluminiu din Europa Centrala si de Est, cu exceptia Rusiei. Totodata, el este si unul dintre cei mai mari poluatori. In aceste conditii, Alro Slatina poate cadea oricand victima razboiului dintre PNL si PD-L. Mai exact, prin Garda de Mediu condusa de amicul si fostul coleg al lui Tariceanu, PNL poate lovi in orice moment in PD-L, sanctionand Alro Slatina.
Bani si politica
Miza pusa in joc este foarte mare, mai ales in an electoral. Garda de Mediu poate sa-si exercite sau nu autoritatea asupra administratiei publice.
Inainte de venirea lui Octavian Popa, Garda de Mediu a dat sanctiuni de miliarde lui Daniel Marian Vanghelie, pentru mizeria din Sectorul 5. Dupa ce liberalii au pus mana pe Garda, sanctiunile impotriva primarului din sectorul 5 au incetat ca prin farmec. Garda de Mediu poate pune presiune pe cele mai mari companii din Romania. De exemplu, a retras avizul de functionare rafinariei Arpechim Pitesti. Arpechim a scapat pentru ca, din cauza indolentei Guvernului, nu avem tribunale de mediu conform cerintelor europene, iar instanta civila s-a spalat pe maini si a acceptat contestatia Arpechim. Astfel, orice autoritate publica locala sau centrala, orice mare companie, poate fi pusa la colt de catre Garda de Mediu, un eficient instrument in campania electorala. Garda poate aduce si bani adevarati diriguitorilor sai. Majoritatea companiilor din Romania nu indeplineau cerintele de mediu ale UE la 1 ianuarie 2007. Din acest motiv, UE a acordat Romaniei o perioada de tranzitie in care firmele trebuiau sa se puna la punct. Dar, pentru o firma este mai simplu sa se inteleaga cu cei de la Garda decat sa faca investitii de milioane sau chiar zeci de milioane de euro pentru a se conforma standardelor europene de mediu. Pe de alta parte, combinatiile din acest domeniu sunt greu de detectat pentru ca este vorba de tranzactii intre firme private. De exemplu, un mare poluator este pasuit cu termenul de conformare la standardele europene daca va cumpara filtre de la firma care ii este sugerata de sus, iar afacerea este aparent cinstita. Pe de o parte, Guvernul isi fura singur caciula, pentru ca, daca devine tolerant cu firmele care depasesc perioada de tranzitie convenita cu UE, poate intra in procedurile de "infringement", adica poate fi amendat de Comisia Europeana cu zeci de milioane euro pentru fiecare caz in parte. Pe de alta parte, amenzile primite conform procedurii de infringement se platesc din bani publici, de la buget. Or, cui ii mai pasa de banii publici?
Pentru mai multe informatii viziteaza Ziua