In America de Sud au fost descoperite fosilele celui mai mare sarpe care a trait vreodata pe Terra. Masurand in jur de 13 metri lungime, reptila, de doua ori mai mare decat anaconda moderna, era capabila sa manance un animal de dimensiunea unei vaci la o singura masa.
Savantii care au analizat fosilele gasite in nordul Columbiei au estimat ca "Titanoboa" a trait in urma 55-60 de milioane de ani in padurile tropicale si ca, in medie, cantarea 1,25 tone. Paleontologii au descoperit, de asemenea, ca vertebrele sarpelui preistoric sunt cu zece centimetri mai mari decat cele ale celui mai mare sarpe modern – anaconda.
Practic, "Titanoboa" era de doua ori mai lung si mai mare decat acesta din urma, masurand probabil in jur de 13 metri. Fosilele reptilei nu sunt complete, dar dimensiunile fragmentelor osoase sugereaza faptul ca "Titanoboa" era cea mai mare vertebrata terestra care a trait imediat dupa disparitia dinozaurilor.
Descoperirea monstrului terestru, o ruda indepartata a sarpelui boa constrictor din zilele noastre, le poate oferi savantilor detalii suplimentare in ceea ce priveste schimbarile climaterice globale pentru ca respectiva reptila ar fi avut nevoie, ca sa supravietuiasca, de temperaturi mult mai ridicate decat sunt astazi la tropice.
" Titanoboa ne va oferi detalii esentiale despre clima preistorica si modificarile acesteia, ca si despre evolutia serpilor giganti", a precizat seful expeditiei, dr Jason Head, de la Universitatea din Toronto. Potrivit acestuia, dimensiunea sarpelui indica faptul ca temperatura medie anuala in zona respectiva era de aproximativ 30-34 de grade Celsius, practic cu 10 grade mai ridicata decat astazi.