Principala problema cu care se confrunta Dunarea la ora actuala este poluarea. Din cauza ca orasele romanesti de la Dunare nu au sisteme de epurare a apei uzate, fluviul este cel mai poluat pe sectorul Romaniei, a explicat, pentru Green Report, Costel Popa, directorul asociatiei „Salvati Dunarea si Delta” cu ocazia Zilei Internationale a Dunarii.
O alta mare problema, a explicat acesta, este faptul ca nu se fac renaturari care sunt foarte importante pentru prevenirea inundatiilor. "Acestea nu sunt greu de realizat din punct de vedere tehnic sau financiar, insa de multe ori ele se blocheaza in interese locale ale persoanelor care au concesionat zonele respective care ar trebui renaturate", a explicat Popa.
Ziua Internationala a Dunarii este sarbatorita, pentru al saptelea an consecutiv, astazi, 29 iunie 2010 (data ce marcheaza semnarea Conventiei privind cooperarea pentru protectia si utilizarea durabila a fluviului Dunarea in anul 1994), la propunerea tarilor dunarene si sub auspiciile Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR).
Cu acest prilej Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) Tulcea a organizat festivitatea de premiere a concursului international “O Sansa Dunarii Albastre” – editia a XI-a, organizat in parteneriat cu Liceul de Arta “George Georgescu” Tulcea. Evenimentul a avut loc la Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunarii Tulcea, anunta ARBDD intr-un comunicat de presa.
Apoi, incepand cu ora 18:00, se va desfasura in Piata Civica, spectacolul de muzica, dans si poezie intitulat „Fanteziile Dunarii” organizat in parteneriat cu Primaria municipiului Tulcea prin Centrul de Informare si Educare in Managementul Deseurilor si elevii de la cercurile artistice ale Palatului Copiilor Tulcea.
Problemele ecologice ale Dunarii
In ultimul secol, Dunarea, impreuna cu flora si fauna sa, au suferit pierderi considerabile, se precizeaza in comunicatul ARBDD. In prezent, bazinul mai are doar 20% din fostele sale lunci, din care numai jumatate este in stare naturala sau apropiata de starea naturala.
Luncile care au ramas, impreuna cu mii de lacuri si iazuri, formeaza inca o retea esentiala de zone de hranire, refugiu si cuibarire pentru pesti si pasari, inclusiv pentru specii serios amenintate cum ar fi barza neagra, vulturul codalb, pelicanul cret si sturionii de Dunare. Zonele umede actioneaza deasemeni ca veritabili „rinichi” ai bazinului, curatindu-l de poluatorii daunatori.
Problemele de mediu ale bazinului dunarean pot fi rezolvate numai printr-un angajament colectiv si un efort comun al tarilor riverane. In semn de recunoastere al acestui fapt, in 1994 a fost semnata la Sofia, in Bulgaria, Conventia pentru Protectia Fluviului Dunarii.
Festival gastronimic dedicat Dunarii
Anul acesta, Ziua Internationala a Dunarii a fost sarbatorita la cea de-a doua editie a Festivalului Gastronomic si Etnocultural D’ale Gurii Dunarii, care a reunit, in perioada 25-27 iunie, iubitori de pretutindeni ai Deltei si membri ai comunitatilor locale, sub sloganul “Savurati Dunarea si Delta”.
In cadrul festivalului-concurs de traditie culinara D’ale Gurii Dunarii, bucatari iscusiti din noua comunitati deltaice (Chilia Veche, Crisan, Isaccea, Jurilovca, Mahmudia, Mila 23, Pardina, Sarichioi, Sulina) s-au intrecut in prepararea de bucate traditionale specifice Deltei.
Invitatii speciali ai evenimentului au fost Comisarul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Dacian Ciolos si Comisarul European pentru Sanatate si Protectia Consumatorilor, John Dalli, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Mihail Dumitru, secretarul de stat din Ministerul Mediului si Padurilor, Dan Carlan. Oficialii europeni, impreuna cu ministrul Agriculturii, au sustinut conferinta de presa cu tema Importanta si mijloacele punerii in valoare a produselor traditionale si a alimentatiei traditionale.
“Cred ca Delta Dunarii poate fi valorificata cel mai bine prin resursa sa principala, oamenii. Imaginea pe care Delta o are in lume si oamenii sunt principalele resurse ale Deltei. Cred ca atunci cand gandim un plan de devoltare zonala trebuie sa luam in calcul dezvoltarea si conservarea traditiilor care sunt mentinute de oameni”, a declarat Dacian Ciolos, Comisar European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala.
Ziua Dunarii reprezinta un prilej pentru a sarbatori unul dintre cele mai mari sisteme fluviale din Europa, incluzand si oamenii si vietuitoarele salbatice pe care le sustine.