Ziua de Iasi: O planta va fi folosita pentru stabilizarea versantilor

Prati Armati, o planta brevetata in Italia, ale carei radacini ating 5 metri si rezista la conditii extreme de sol, va fi introdusa si in designul ambiental si in tehnicile de drenare din municipiul Iasi, de anul viitor, de catre echipa condusa de Nicolae Botu, unul dintre membrii viitorului Centru pentru Prevenirea Dezastrelor Iasi.

Un nou tip de cultura pentru Romania, foarte rezistent in conditiile de sol extrem, numit Prati Armati, este brevetat in Italia si obtinut la Universitatea Milano. Fie ca este vorba de talazurile de la strazi, de digurile de aparare, versantii expusi la alunecari, de spatiile dintre liniile ferate sau cele de pe langa gropile de gunoi, sustin specialistii, aceasta planta se poate dezvolta foarte bine. "Noi am reusit sa-i contactam pe cei din Italia si speram ca, peste cateva luni, sa primim primele culturi de Prati Armati. Este o planta ce se poate dezvolta la conditii dificile de sol si credem ca, daca am folosi in Iasi acest tip de cultura, am putea schimba cu mult aspectul pe care-l are acum orasul. Mai mult, Prati Armati se preteaza foarte bine si la stabilizarea versantilor deoarece, prin radacinile sale foarte lungi, armeaza terenul respectiv", a precizat prof. Nicolae Botu, managerul unei firme iesene ce activeaza in domeniul geotehnicii si al consolidarii versantilor.

Dupa fisa tehnica, planta poate atinge o lungime a radacinii de 5 metri, in aproximativ 1 an si jumatate. Planta poate fi consumata de animale si, se pare, n-ar fi modificata genetic. Pentru partea ce tine de design ambiental, cercetatorii intrevad o fata noua a municipiului, insa totul depinde de banii care vor fi investiti. Un metru patrat de plantat costa pana in 12-13 Euro, arata Nicolae Botu. Totodata, acesta are in vedere introducerea culturii, pentru inceput in zona Rapa Galbena. Desigur, daca edilii vor gasi resurse, ar putea folosi aceasta planta pe toate terenurile virane (foarte multe), de la cele dintre liniile ferate, de langa gropile de gunoi sau de langa punctele de colectare a resturilor menajere.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri