Ziua de Iasi: Investitii in mediu de 1,5 milioane Euro

Cu 2 zile inainte de data limita la care o serie de firme iesene erau somate sa faca investitiile necesare pentru reducerea poluarii, autoritatile de mediu sustin ca acestea s-au conformat si ca nici una nu mai este in pericol de a fi inchisa. Suma totala investita de catre Eurocasting SRL Iasi, Avicola SA Tg. Frumos si Fortus SA s-a cifrat la aproximativ 1,5 milioane Euro, echivalentul a circa 50 miliarde lei. Cei mai multi bani au fost investiti la SC Fortus SA – 989,372 mii Euro, suma directionata spre tehnologizarea statiilor de epurare a gazelor arse la sectia de otelarie electrica, retehnologizarea cuptoarelor electrice in vederea reducerii debitului evacuat de gaze arse in incinta halei si refacerea retelei de foraje pentru modernizarea calitatii apei din incinta. Valoarea investitiei realizate de catre SC Eurocasting SRL Iasi era estimata la 234 mii Euro, iar la SC Avicola SA Tg. Frumos, de 312 mii Euro. Chiar daca reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Iasi, cu scurt timp in urma, se aratau sceptici in privinta respectarii datei limita, 31 octombrie 2007, de catre conducerea Fortus SA, acestia au reusit sa faca investitia necesara. In momentul de fata, Fortus SA conduce in topul datornicilor la bugetul consolidat de stat cu aproximativ 1.200 miliarde lei (126 milioane RON). "Fortus SA a reusit sa se alinieze la standardele cerute, asa cum s-a intamplat cu toate societatile comerciale care aveau ca termen limita 31 octombrie", a declarat Galea Temneanu, purtatorul de cuvant al APM Iasi. Cei care nu vor reusi sa intre in legalitate pana la ultimul termen vor suporta consecintele si vor avea inchise firmele pana in momentul in care vor reusi sa alinieze tehnologia la cea ceruta pe piata europeana.

Instalatii conforme
De la data de 31 octombrie, doar firmele care au negociat cu Uniunea Europeana marirea termenului limita pentru aducerea lor in randul standardelor europene vor mai functiona sau cele care arata ca, din motive obiective, nu au putut indeplini cerintele. Instalatiile IPPC (instalatiile pentru controlul integrat al poluarii) care nu se conformeaza si au perioada de tranzitie pana in 2014 sunt Mittal Steel Iasi SA, Avicola SA Letcani si Razboieni, Ceramica SA si Antibiotice SA. Pana in prezent, cateva firme au intrat in rand cu cerintele UE, printre care Latini Com SRL Belcesti, Avi-Top SA, Rom Trading SRL si Iasitex SA, marea majoritate avand de facut investitii minore, de maximum 100 mii Euro.

Incineratoare inchise
Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Iasi a inceput si formalitatile pentru inchiderea ultimelor crematorii spitalicesti. Masura a fost luata pentru ca, potrivit normelor de integrare in Uniunea Europeana, pana in 2008 trebuie inchise toate crematoriile traditionale, locul lor fiind luat de catre un incinerator ecologic. Astfel, in momentul de fata nu mai exista decat 4 crematorii, la Spitalul de Urgenta pentru Copii Sf. Maria, la Spitalul Pascani, Spitalul Clinic Parhon, Spitalul Clinic de Urgenta Sf. Spiridon, dintre care primele 2 urmeaza a fi inchise pana la data de 15 noiembrie. "In momentul de fata, cei ce doresc sa incinereze deseurile au doua posibilitati. Pot face acest lucru la unul din spitalele la care crematoriul inca nu a fost inchis sau le poate trimite la Suceava, la una din cele doua firme care presteaza servicii de acest gen. Am inchis pana in prezent doar pe cel al Maternitatii Cuza Voda. Pana pe 15 noiembrie vom mai inchide si pe cele ale Spitalului de Urgenta pentru Copii Sf. Maria si al Spitalului Pascani. Celelalte mai au de functionat pana in 2008", a sustinut Galea Temneanu. Pe raza judetului Iasi nu exista nici un incinerator ecologic functional, dar pana la sfarsitul anului va fi terminat incineratorul de deseuri industriale si spitalicesti din comuna Tomesti. "Incineratorul inca nu a primit autorizatia integrata de mediu", a afirmat Temneanu. Proiectul presupune realizarea unei investitii private a firmei SC Avand SRL, a omului de afaceri Gabriel Surdu, in domeniul protectiei mediului, prin incinerarea si neutralizarea deseurilor periculoase industriale si spitalicesti, precum si a deseurilor provenite din ambalaje contaminate. In cazul in care incineratorul nu va fi construit pana la sfarsitul acestui an, spitalele vor fi nevoite sa scoata bani din bugetul lor, si asa sarac, ca sa arda deseurile prin alte judete din tara.

Pentru mai multe informatii viziteaza Ziua de Iasi

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri