Lacustele parcurilor din Iasi mananca zi si noapte. Aceste insecte se umfla dar nu crapa, indiferent de cat au devorat. Daca in anul 2002 erau aproape 27 de metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor, acum in municipiu nu mai sunt nici 21 de metri, suprafata care era calculata in anul 2006. Anul trecut, Guvernul Romaniei a emis o ordonanta de urgenta prin care se stipula ca primariile sa creeze noi spatii verzi pana in 2014, insa ordonanta cu pricina se aplica invers, adica prin scaderea suprafetelor de spatiu verde. Sunt cateva cartiere in municipiul Iasi, precum Dacia, Pacurari sau Metalurgie, unde parcurile sunt formate din nimic altceva decat cateva banci in jurul unor garduri verzi.
Locatarii acestor zone, care dispun de timp, isi duc copiii tocmai in Copou unde, daca gasesc un loc in parc, pot sa-si bucure micutii cu o plimbare prin parc. "Ce sa spun? Sunt lamurita de toate, mai are rost sa spun ca nu se face aia, ca se distruge cealalta? Eu spun, eu aud. Spatiu verde in Dacia? Uitati mai degraba la mizeriile ce se aduna la buncarele alea", a spus Georgeta Stredlea, locatara din cartierul Dacia. Femeia tocmai isi lua nepotul de la joaca dintr-un parc pentru copii. In jurul acestui parc nu se intindeau decat betoanele, nici urma de spatiu verde.
Undeva pe langa Piata Dacia, pe cativa metri patrati se ingramadesc mai multe banci pe care se inghesuie zeci de oameni. Doar doi-trei copacei putin mai inalti de doi metri acopera cu umbra lor bancile. In alt cartier, Pacurari, de la un capat la altul nu se intind, ici-colo, decat oaze de cativa metri patrati de spatiu verde unde sunt amplasate, intamplator, cateva banci. Parintii din acest cartier n-au alta varianta decat Copoul pentru a-si plimba cateva minute copiii in parc. In schimb, garajele, cotetele cu provizii, straturile cu legume, tot felul de acareturi, nici ca in gospodariile de la tara au acaparat spatiile dintre blocuri.
In zona Ciurchi se intinde un parc urias, comparativ cu cele din alte cartiere. Afara de cateva banci, dispuse in partea stanga cum se intra in parc dinspre terenul de fotbal si inca vreo doua pe aleea principala, nici vorba de alte banci. Dar aceasta nu este problema cea mai serioasa. Parcul nu este luminat nici in prezent, locuitorii din aceasta zona ferindu-se sa-l traverseze incepand cu orele serii. Pe langa aceasta situatie, in parc nu este un cos pentru gunoi. "Imi este frica seara sa trec prin parc, deoarece nu este luminat. Ocolesc pe mai incolo, pe langa casele de la marginea parcului. Multi oameni fac la fel. Acum mai arata cum arata acest parc, este frumos, curat, dar sa vedeti cand se mai incalzeste si ies oamenii. Romanii sunt romani, stiu ei sa nu pastreze nici acest parc", a aratat Rodica Buzea, locuitoare in zona parcului din Ciurchi. Deja unii oameni fara adapost si-au gasit loc de relaxare in acest parc. Acestia dormeau linistiti la umbra unei tufe din imediata apropiere a aleii principale. Cat despre o lucrare de aranjare peisagistica a parcului, nici vorba.
Pentru mai multe informatii viziteaza Ziua de Iasi