Ziua de Iasi: Criza spatiilor verzi sufoca orasul

Miercurea trecuta, Guvernul a adoptat o Ordonanta de Urgenta care obliga autoritatile locale sa asigure o suprafata de minimum 26 metri patrati de spatiu verde pentru fiecare locuitor din zona urbana. Pentru a se ajunge la aceasta suprafata propusa de Guvern, trecerea va fi graduala, respectiv pana la data de 31 decembrie 2010 trebuie asigurati 20 metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor, iar pana la 31 decembrie 2013, 26 metri patrati. La nivelul Uniunii Europene, suprafata de spatiu verde pe cap de locuitor este de minimum 26 metri patrati, iar recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii sugereaza un minimum de 50 metri patrati pe cap de locuitor. Dimensiunea suprafetelor de spatii verzi de pe teritoriul localitatilor din Romania este mult sub nivelul acestor standarde europene. Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD), Attila Korody, a precizat ca autoritatile locale trebuie sa stabileasca etapele procesului de extindere a suprafetelor spatiilor verzi in urmatoarele 90 de zile. In cazul in care nu vor respecta hotararea Guvernului, autoritatile locale vor fi sanctionate.

Orasul sufocat

In prezent, suprafata totala a spatiului verde de pe raza municipiului Iasi este de 912 hectare, din care 362 hectare sunt spatii verzi cu acces nelimitat, 170 hectare cu acces limitat, 292 hectare cu profil specializat, 38 hectare zone de agrement intravilan si 48 hectare livezi si alte spatii verzi. "Cele 912 hectare sunt raportate la 340.000 locuitori, iar datele au fost inregistrate in urma recensamantului din anul 2002. In acelasi an, reveneau 26,8 metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor. La ora actuala nu se stie cifra exacta pentru ca lucram la prelucrarea datelor. Stiu ca in 2006 erau 21 metri patrati pe cap de locuitor", a declarat Luminita Salceanu, directorul Directiei de Servicii Publice Municipale din cadrul primariei. Aceasta a adaugat ca exista un plan de infiintare si de amenajare a unor noi astfel de spatii in Iasi. Unul dintre aceste proiecte se refera la amenajarea unui parc pe o suprafata de 15 hectare in padurea de la Ciric. "Sunt destule spatii verzi in Iasi. Sunt proiecte, cum este cel de la Palas, care vor mari suprafata acestora", a declarat ieri primarul Gheorghe Nichita. In perioada 27 iulie – 15 septembrie, reprezentantii autoritatilor locale din toata tara puteau depune proiecte la Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) pentru a obtine finantare in vederea realizarii unor parcuri sau a unor gradini, amenajari sportive publice, gradini botanice, baze de agrement sau parcuri de distractie. Pentru acest program, Ministerul a pus la bataie 8 milioane Euro. Cu toate ca putea obtine finantare, municipalitatea ieseana nu a depus nici un astfel de proiect si deci nu se afla nici pe lista de finantare, spre deosebire de alte 102 localitati. "Nu am depus nici un proiect pentru ca nu am avut o metodologie. Acum se lucreaza la intocmirea unui alt proiect ce urmeaza a fi depus in luna ianuarie la MMDD pentru a obtine fonduri in crearea unor noi spatii verzi", a mai declarat Luminita Salceanu.

Bani guvernamentali pentru spatii verzi

Doua comune din judetul Iasi, Raducaneni si Holboca, au primit din partea Ministerului Mediului si Dezvoltarii Rurale bani pentru imbunatatirea spatiilor verzi. Astfel, comuna Holboca a primit aproximativ 250 miliarde lei (25 milioane RON) pentru amenajarea unui scuar, o mica gradina, in localitatea Dancu, si comuna Raducaneni – 500 miliarde lei (50 milioane RON) pentru amenajarea unui parc dendrologic. Banii au fost alocati prin intermediul Ordonantei de Urgenta pentru instituirea "Programului National de imbunatatire a calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi in localitati”. Potrivit ordonantei, proiectele de reabilitare sau realizare a spatiilor verzi sunt finantate din Fondul pentru mediu. Selectia proiectelor, depuse la Ministerul Mediului, se realizeaza de catre o Comisie de analiza, iar acestea sunt finantate conform ghidului de finantare al programului. Acesta se aplica de la inceputul anului 2007 si se va desfasura pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea prelungirii finantarii. Pentru anul 2007, suma alocata a fost de 600 miliarde lei (60 milioane RON) din Fondul pentru mediu, Guvernul suplimentand bugetul cu 350 miliarde lei (35 milioane RON) ca urmare a numarului mare de proiecte depuse de autoritatile locale.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri