Ziua de Constanta: Responsabilitatea plajelor pasata intre ministere

Deputatul PNL Andrian Mihei a primit raspunsuri la o interpelare facuta in septembrie, referitoare la indeplinirea obligatiilor contractuale de catre operatorii plajelor. Demersul sau a avut ca motivatie faptul ca hotelierii si societatile comerciale implicate, cat si turistii au considerat ca sezonul estival a avut succes, desi conditiile de pe plaje au lasat de dorit.

Ministerul pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale si-a declinat raspunderea in privinta unor aspecte, subliniind ca, deoarece contractele de inchiriere au fost incheiate de Directia Apele Romane Dobrogea – Litoral, evaluarea respectarii obligatiilor contractuale revine ministerului de resort. Referitor la constructiile ilegale de pe plaje, ministrul a subliniat "carenta" existenta in legea 597/2001, in normativ nefiind explicit precizata interdictia de executare a constructiilor in perioada 15 mai-15 septembrie.

In privinta administrarii plajelor de catre consiliile locale, ministrul a facut referire la o initiativa legislativa aflata in dezbateri parlamentare, subliniind ca in vara s-a urmarit activitatea operatorilor plajelor in vederea depistarii si amendarii celor care si-au transferat responsabilitatile catre terte persoane juridice.

"Neajunsurile au fost cauzate de intarzierea aprobarii planurilor de urbanism zonale care reglementeaza modul de amenajare a plajei. Astfel, s-a creat o situatie nedorita, cu repercusiuni in utilizarea turistica a plajelor", a precizat secretarul de stat Lucia Varga.

In privinta gradului in care operatorii si-au indeplinit obligatiile contractuale asumate, totul s-a limitat la efectuarea de rapoarte asupra realizarii planului investitional prevazut in contracte, iar impotriva constructiilor ilegale pe plaja s-a recurs la notificari si amenzi.

Promisiuni pentru 2008

Pentru sezonul estival 2008, Administratia Nationala Apele Romane, prin Directia Apelor Dobrogea-Litoral, deja face diligente pentru obtinerea avizarii Planului de Urbanism Zonal. Dupa avizarea planurilor de urbanism zonal, va fi verificata iarasi legalitatea constructiilor in teren, dupa care, in functie de situatie, se va solicita demolarea celor ilegale. Directia Apelor Dobrogea -Litoral va initia intalniri intre operatorii de plaja si reprezentantii agentilor economici ce desfasoara activitati turistice pe plaja, in vederea inlaturarii deficientelor. Totodata, este necesara si implicarea Autoritatii Nationale pentru Turism in promovarea turismului pe litoralul romanesc.

"Sper ca responsabilii sa evite ca murdaria plajelor si constructiile haotice sa-i goneasca in 2008 pe turisti. Cred ca ar trebui initiate discutii cu cei direct implicati, precum si identificarea unor metode de comunicare cu administratia municipiului Constanta referitor la Mamaia, astfel incat, pana la inceperea sezonului estival, ministerul sa gaseasca modalitati prin care operatorii sa-si indeplineasca toate conditiile contractuale", a sustinut Andrian Mihei.

Pentru mai multe informatii vizitati Ziua de Constanta

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri