Ziua de Constanta: Harti de risc pentru bazinul hidrografic Dobrogea-Litoral

Directia Apelor Dobrogea-Litoral va organiza la mijlocul lunii o dezbatere publica privind elaborarea schemei directoare de amenajare si management a bazinului hidrografic al Dunarii si litoralului.

La eveniment vor participa reprezentanti ai Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, ai Administratiei Nationale Apele Romane si ai DADL. De asemenea, vor fi prezenti si delegati ai prefecturilor si autoritatilor locale, ONG-urilor, dar si ai mediului de afaceri din judetele Constanta si Tulcea, care fac parte din bazinul hidrografic Dobrogea-Litoral. Scopul schemelor directoare de amenajare si management al bazinului hidrografic este stabilirea orientarilor fundamentale privind gospodarirea durabila, unitara si echilibrata a resurselor de apa si a ecosistemelor acvatice, precum si protejarea zonelor umede. Mai exact, este vorba despre elaborarea unor harti de risc menite sa asigure apararea impotriva actiunii distructive a apelor, dar si valorificarea potentialului lor. Potrivit reprezentantilor DADL, dezbaterea publica a fost conceputa in cadrul unui program de informare la nivel national, care se va finaliza la inceputul lunii decembrie. Directorul DADL, Gheorghe Babu a afirmat ca hartile de risc presupun realizarea unor masuratori topografice si a unor studii de hidrologie, care sa foloseasca la determinarea zonelor cu risc de inundabiliate din fiecare localitate. "Acestea vor fi in folosul primarilor, ca o componenta a planului de aparare a localitatilor.

Hartile vor fi elaborate in doi-trei ani

De asemenea, hartile de risc, prin aceste masuratori topografice si prin studiile hidrologice, vor fi o baza pentru realizarea lucrarilor hidrotehnice cu rol de aparare a localitatilor impotriva inundatiilor", a precizat el. Hartile vor avea si rolul de a informa populatia despre faptul ca anumite constructii din localitatile celor doua judete sunt amplasate in zone inundabile. Pe de alta parte, ele vor fi utilizate la elaborarea proiectelor pentru lucrarile hidrotehnice cu rol de aparare impotriva inundatiilor. "Se va sti cu certitudine care sunt zonele inundabile si locurile in care nu vor mai fi autorizate constructii. Speram ca in doi-trei ani de zile sa avem aceste harti de risc", a mai spus Babu. Costurile acestor reprezentari cartografice sunt deocamdata dificil de estimat, insa, potrivit directorului DADL, ar putea ajunge la peste trei milioane de euro.

spot_img

Ultimele știri