Marius Pricopie, candidatul UPSC la Primaria Constanta, va solicita forurilor abilitate modificarea legislatiei in sensul obligativitatii daramarii constructiilor de pe spatiile verzi si refacerea zonei
Un subiect sensibil pentru constanteni, dar tabu pentru municipalitate il reprezinta reducerea drastica a spatiilor verzi. Preocupati de sanatatea concetatenilor lor, membrii UPSC Constanta au decis sa nu lase situatia la voia intamplarii.
Aparitia a tot mai multi mastodonti de beton in detrimentul zonelor verzi a intrat sub lupa liderilor UPSC Constanta. "Exista un avant deosebit de a construi cladiri pe spatiile noastre verzi", a sesizat presedintele organizatiei judetene UPSC Constanta, Marius Pricopie. In conditiile in care, conform Legii 24/2007 si OUG 114/2007, administratiile publice locale aveau obligatia de a elabora, pana la data de 1 ianuarie 2008, Registrul spatiilor verzi, prevedere ce nu s-a respectat de catre administratia Mazare, asistam "la un nou atac asupra plamanilor orasului". Sustinut de colegi in competitia pentru castigarea mandatului de primar al Constantei, Pricopie a luat la pas orasul pentru a constata care sunt problemele oamenilor si cum stau lucrurile in teren. Un raid facut in zona cuprinsa intre Sala Sporturilor si Amfiteatru a fost suficient pentru a vedea ca locul spatiilor verzi, si asa reduse, este luat de constructii de beton si sticla. Chiar in fata Salii Sporturilor, pe o suprafata de 496 mp, se va construi un hotel "luand din spatiul verde". "Un alt atac la sanatatea noastra este si constructia alaturata, de pe strada Sarmisegetuza nr.1, de sase etaje", a adaugat Marius Pricopie. El a precizat ca hotelul respectiv se va ridica pe o suprafata ce a devenit proprietatea a patru persoane fizice, insa parcarile promise in aceeasi zona se vor amenaja pe 480 mp de teren al Primariei. Autoritatile locale s-au laudat ca acele parcari se vor realiza pe banii unor forme, in urma unui parteneriat public-privat. Numai ca, asa cum a afirmat si Pricopie, municipalitatea a "omis" sa spuna ca parcarea subterana din zona Salii Sporturilor va deservi spatiile comerciale care vor exista la parterul hotelului, intrucat, fara asigurarea locurilor de parcare, intreprinzatorul nu ar fi obtinut avizul de constructie. Mai mult, cealalta parcare ar urma sa asigure spatiu pentru 27 de autoturisme, in conditiile in care, acum, in parcarea de la Sala Sporturilor pot parca mult mai multe masini. "Constanteanul nu a castigat nimic", a mentionat viitorul contracandidat al primarului in functie.
Santierele apar ca ciupercile
"Spatiile verzi sunt tratate ca o oportunitate imobiliara", a declarat Marius Pricopie. Pentru a-si sustine afirmatia, el a facut referire la constructiile care exista si vor urma pe bulevardul Tomis, in zona de langa Spitalul Judetean si Amfiteatru. "Pe baza unei pacaleli a institutiilor si in detrimentul constantenilor, locatarii din zona se vor trezi cu blocuri mult mai inalte decat figurau in proiectul initial", a avertizat Pricopie. El a explicat ca, initial, se depun documente pentru ridicarea unor blocuri cu sase etaje si, ulterior, se modifica proiectul, fara a se solicita un nou aviz de mediu sau a se interesa de regimul de inaltime acceptat in zona. Potrivit lui Pricopie, defrisarea spatiilor verzi este posibila deoarece angajatii Primariei Constanta nu au catadicsit sa realizeze Registrul spatiilor verzi, iar alte institutii abilitate sa intervina nu reactioneaza. Aici au fost incluse: Institutul de Sanatate Constanta si Agentia de Mediu, care nu ar fi realizat studiile de insorire, dar si Inspectoratul de Stat in Constructii, care, la emiterea autorizatiilor, ar fi trebuit sa prevada si obligativitatea constructorilor de a lua masurile ce se impun pentru consolidarea imobilelor existente in apropiere.
Pentru mai multe informatii viziteaza Ziua de Constanta
"Primaria Constanta a devenit aparatoarea baietilor destepti. Modul in care se actioneaza pare a fi o invitatie a constantenilor pentru a depune armele, in loc sa ia atitudine", sustine Marius Pricopie.
Reactie la ignoranta altora
Urmarind un filmulet, ziaristii au putut afla opinia catorva locuitori din blocurile A1 si A2 de pe bulevardul Tomis, care, in scurt timp, vor putea privi nestingheriti doar in apartamentele vecinilor din imobilele ce se ridica acum. Ei sustin ca blocurile lor sunt in pericol, neavand fundatiile solide, s-au plans ca nu mai au lumina in case, iar la protestele lor "autoritatile sunt surde". Neconsultati de nimeni si tratati cu indiferenta, locatarii din A1 si A2 au primit de la cativa oameni implicati in ridicarea acelor constructii doar replici de genul: "oamenii cu bani fac treburi mari" sau "am bani de va pot cumpara si pe dumneavoastra cu tot cu bloc". In astfel de situatii, cuvantul de ordine ar fi compasiunea, insa Marius Pricopie nu renunta. UPSC Constanta a inaintat mai multe adrese catre Primarie si celelalte institutii abilitate sa intervina si sa verifice daca prevederile legale au fost respectate, iar "norocosii" intreprinzatori au toate avizele necesare ridicarii mastodontilor din beton. "Pe terenurile pe care municipalitatea a permis construirea unor cladiri vom planta flori, iar cand lucrarile vor demara, vom fi acolo, impreuna cu locatarii, pentru a ne proteja spatiile verzi", a anuntat candidatul UPSC pentru Primaria Constanta, Marius Pricopie. Potrivit normelor de mediu, autoritatile trebuie sa asigure 20 de metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor, pana pe 31 decembrie 2010, si de minimum 26 de metri patrati pana la data de 31 decembrie 2013.