Ziua de Cluj: S-a spart monopolul gunoaielor la Cluj

Dupa aproape un an de contestatii si procese, primaria poate semna contractul pentru concesionarea serviciului de salubritate menajera din Cluj-Napoca.

Sergiu Hosu si Eugen Veres, directorii societatilor Rosal Grup si Brantner&Veres, primele clasate la licitatia organizata anul trecut, asteapta sa fie convocati de municipalitate pentru a semna contractul si a prelua in concesiune serviciul de ridicare a gunoaielor in Cluj-Napoca.

Hosu spune ca “va fi asa cum va dori primaria” in privinta taxelor pe care le vor plati clujenii. in schimb, Veres a mentionat ca cetatenii nu au de ce sa se ingrijoreze deoarece nu vor plati mai mult pentru ridicatul gunoiului dupa ce noul contract va intra in vigoare.

Societatea Brantner&Veres, care a detinut pana acum monopolul in Cluj-Napoca in ceea ce priveste colectarea gunoiului, va trebui sa se multumeasca doar cu jumatate de oras. “Dupa ce vom semna contractul, o sa ne impartim ‘averea’, iar noi o sa ne luam in primire sectorul nostru si ne vom apuca de treaba. Nu ne deranjeaza sa impartim Clujul cu cei de la Rosal.

Cu siguranta, insa, vor fi oameni de la asociatiile de locatari care nu vor dori sa semneze contractul cu cei de la Rosal, chiar daca ei se ocupa de sectorul unde acestia locuiesc, pentru ca sunt multumiti de activitatea noastra. Nu stiu in ce masura vor putea fi obligati”, a declarat Veres.

Directorul societatii care se ocupa in prezent de ridicarea gunoiului in peste 90% din oras a explicat ca sistemul de colectare nu se va schimba. “Contractele se vor semna tot cu asociatiile de locatari sau cu proprietarii de la case si cu agentii economici. in afara functioneaza alt sistem, oamenii isi platesc ridicarea gunoiului la primarie, cand achita impozitul. Se va plati in functie de numarul de persoane, iar suplimentar se vor achita taxe pentru deseurile voluminoase sau cele provenite din constructii. Chiar daca nu colecteaza selectiv, clujenii nu vor fi suprataxati. Vor plati ca pana acum, taxa normala pentru gunoiul menajer”, a subliniat Veres.

Directorul Rosal Cluj, Sergiu Hosu, a afirmat ca asteapta cu mare bucurie semnarea contractului. “Toate chestiunile legate de colectarea selectiva sau de preturi vor fi asa cum le doreste primaria”, a spus Hosu. Primarul Sorin Apostu a declarat ca nu isi poate explica de ce s-a ajuns in aceasta situatie, ca semnarea contractului pentru concesiunea salubritatii menajere sa fie intarziata si sa depinda si de o contestatie clasificata ca tardiva abia dupa un an. “Asteptam informarile oficiale de la institutiile competente, dupa care vom semna contractul”, a specificat edilul.

Primaria a finalizat in iulie 2009 procedura de licitatie privind atribuirea serviciului de salubrizare menajera, Rosal Grup si Brantner&Veres fiind declarate castigatoare. Prima societate a castigat colectarea gunoaielor din sectorul 1 (partea de vest a orasului), iar cea de-a doua, sectorul 2 (partea de est). La Cluj-Napoca, pretul mediu al ridicarii deseurilor este de 6 lei/persoana/luna. Dupa ce va fi semnat contractul de concesiune, acesta va scadea la 5 lei/persoana/luna. Pentru agentii economici, tariful va fi de 15 lei/mc. Cele doua societati vor colecta gunoaiele clujenilor in urmatorii opt ani, cu posibilitatea extinderii contractului pentru inca patru ani.

Dupa atribuirea contractului, in vara lui 2009, societatea Rosal a contestat rezultatul licitatiei, la fel procedand ASA Servicii Ecologice si Brantner&Veres, acestia din urma fiind si primii care au renuntat la contestatie. Abia anul acesta, reprezentantii Rosal au mentionat ca renunta si ei. Aproape un an, instantele de judecata clujene au luat in discutie competenta in rezolvarea contestatiei depuse de Rosal la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC). Contestatia ASA a fost clasificata drept tardiva de catre CNSC abia in acest an.

Obligatiile asumate de companiile de salubritate

Conform caietului de sarcini al licitatiei, Rosal si Brantner&Veres au obligatia de a realiza o serie de investitii in modernizarea si amenajarea de puncte gospodaresti, care sa permita depozitarea selectiva a deseurilor menajere pe categorii (fractie umeda, fractie uscata). De asemenea, au obligatia sa investeasca in campanii de informare, constientizare si motivare a populatiei pentru colectarea selectiva a deseurilor.

in oferta facuta primariei in cadrul licitatiei, Rosal Grup s-a angajat sa aloce anual 100.000 de euro, pe intreaga perioada de concesionare, in campanii de informare. Compania de salubritate Brantner&Veres va cheltui pentru informare tot 100.000 de euro, insa doar in primii patru ani, in urmatorii patru urmand sa aloce 10.000 de euro pe an. Redeventa anuala pe care societatile trebuie sa o plateasca municipalitatii este de 51.000 de euro – Brantner&Veres si 100.000 de euro – Rosal.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri