Ziua de Cluj: Primaria isi vinde padurea si cumpara terenuri in metropola

Suma rezultata din vanzare ar putea acoperi cheltuielile aferente cumpararii de proprietati in zona polilor de dezvoltare ai Clujului, intentie enuntata de edilul Emil Boc. Consilierii locali ai PRM au solicitat, insa, la sedinta de joi un studiu de oportunitate vizavi de proprietatea forestiera de la Baisoara, acuzand Executivul Primariei ca terenul nu ar fi valorificat la maxim.

in schimb, seful Directiei Tehnice a Primariei, Sorin Apostu, sustine ca orice demers legat de vanzarea padurii va trece mai intai prin Consiliul Local. Mai mult, Apostu nu a exclus posibilitatea ca o astfel de propunere sa fie pusa pe masa consilierilor.

„Dupa cum este facut bugetul, Primaria vrea sa vanda cele 1.037,2 hectare de padure pe care municipiul le detine la Baisoara. Din ’98 noi avem contract de administrare cu Ocolul Silvic Turda. Contractul poate fi prelungit pe maxim 10 ani. Dupa aceea trebuie vazut exact ce este de facut cu padurea”, a explicat consilierul Liviu Chioran.

El a adaugat ca anul trecut s-a decis in Consiliul Local prelungirea contractului. „Acum este nevoie de un studiu de oportunitate pentru ca noi avem semnale clare ca se intentioneaza renuntarea la padure. Vinzi padure cu trei-patru euro si cumperi terenuri la Cluj cu 100 de euro metrul patrat. Ce afacere este asta? Una de rau gospodar.

Proprietatea trebuie rentabilizata. Din datele pe care le am, in acesti ani s-a ajuns de la profit de 60%, la pierderi de 30%. Oricum pana la sedinta urmatoare am solicitat o informare cu privire la situatia padurii de la Baisoara”, a mentionat Chioran.

Padurea a adus venituri de peste 40.000 de lei

Edilul municipiului, Emil Boc, a explicat ca orice intentie de vanzare a proprietatii forestiere de la Baisoara, legal, trebuie introdusa in sedinta Consiliului Local si aprobata de consilieri. El a adaugat ca proprietatea a fost inclusa in buget, tocmai pentru ca aduce venituri si ca sa poata fi valorificata.

in plus, Boc a admis necesitatea unui studiu de oportunitate vizavi de amenajamentul silvic de la Baisoara. De asemenea, seful Directiei Tehnice, Sorin Apostu, a precizat ca exista si posibilitatea vanzarii padurii, insa chestiunea trebuie analizata si dezbatuta intr-o viitoare sedinta de consiliu. Purtatorul de cuvant al Primariei, Raimonda Boian, a declarat ca anul trecut municipalitatea a incasat 41.866,66 de lei pentru proprietatea de la Baisoara.

Vanzarea necesita hotarare de guvern

Primarul din Baisoara, Minodora Luca, sustine ca Primaria a revendicat cele peste 1.000 de hectare de padure din comuna pe baza unor acte din 1889. „Era trecuta pe publicul orasului. Ei au revendicat-o si au obtinut-o, in consecinta, au titlu de proprietate. Si noi avem padure, insa nu vrem s-o vindem”, a declarat Luca.

Directorul tehnic al Directiei Silvice Cluj, Dorin Ciuca, a mentionat ca padurea Primariei este proprietate publica, scoasa din circuitul civil. „Pentru a putea fi vanduta este nevoie de hotarare de guvern, pentru ca aceasta sa treaca in domeniul privat. Deocamdata, conform Codului Silvic, ea nu poate face obiectul unei tranzactii. Din cate stiu, padurea este bine administrata, iar daca vor sa vanda trebuie sa parcurga toate etapele legale”, a explicat Ciuca.

El a mentionat ca preturile practicate de catre Directie, in cazul in care vinde o parcela din fondul forestier necesara amenajarii unor sonde, cariere, sunt intre 3.000 si 12.000 de lei pe hectarul de padure. in aceste conditii, padurea de la Baisoara ar aduce intre 3.000.000 si 12.000.000 la bugetul local. „Astea sunt preturile practicate de noi. Cand se vinde este nevoie de un raport de evaluare, iar apoi se poate negocia in functie de amplasament, de componenta sau de calitatea acesteia”, a adaugat Ciuca.

Unde se cumpara terenuri

Amintim ca primarul Emil Boc a exprimat inca de anul trecut intentia municipalitatii de a achizitiona proprietati in zona autostrazii sau a altor poli de dezvoltare a orasului. Initial, in proiectul de buget au fost prevazuti aproximativ 5.000.000 de lei la capitolul achizitii imobile (cladiri, terenuri, expertize, exproprieri), insa dupa discutiile cu liderii consilierilor, suma a fost realocata spre alte capitole.

Viceprimarul Boros a recunoscut ca prima interesata de proprietatile de la Palocsay este municipalitatea, care anul intentioneaza sa identifice resurse pentru achizitionare de terenuri in zone strategice, precum Dealul Feleac sau zona Fabricii.

„Primaria vrea terenurile de la Palocsay. Este vorba despre o zona foarte buna pentru dezvoltarea orasului si noi suntem interesati sa cumparam de la proprietari terenurile. Mai ales ca prin zona va trece autostrada urbana, noi nu prea avem terenuri unde sa atragem investitori. De ce sa nu le luam noi la pretul pietei si sa facem ceva pentru oras. O alta zona este pe strada Fabricii”, a atras atentia viceprimarul.

Pe de alta parte, liderul consilierilor locali UDMR, Laszlo Attila, a declarat ca la nivelul grupurilor din Consiliul Local s-au mai purtat discutii vizavi de intentia municipalitatii de a cumpara terenuri.

spot_img

Ultimele știri