Mai multi tarani, membri intr-o asociatie composesorala din satul Rogojel-comuna Sacuieu, acuza faptul ca, din pricina padurarului, in fiecare zi dispar zeci de metri cubi de lemn de brad din padurea comuna, data spre administrare Ocolului privat Margau. Oamenii sustin ca au solicitat in repetate randuri controale de la autoritatile avizate, insa acestea au fost superficiale. Ei spun ca, in ritmul in care se taie ilegal lemn “pe Racad”, la Rogojel, in doi ani nu va mai exista padurea.
Rogojelul e o asezare de munte, chiar in inima judetului, inconjurata cat vezi cu ochii de padure de brad. Cel putin asa pare la prima vedere. “in septembrie s-a facut o inspectie de fond. Au venit inspectori de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare (ITRSV), cu domnul Marius Sime, care au controlat fugitiv. Au descoperit 64 de metri cubi de lemn nejustificat. Mai era ceva lemn pe rampa tras, iar padurarul a explicat ca este lemnul oamenilor. Nimeni nu i-a cerut niciun document, ca sa demonstreze asta. Apoi am cerut o contrainspectie la care a venit, din nou, Marius Sime, ca si prima data”, explica Gavril Potra, presedintele composesoratului Rogojel.
Omul spune ca de fiecare data cand se aventureaza in padure, alaturi de alti cativa membri ai asociatiei, descopera cioate nemarcate, acoperite cu crengi.
Mai mult, situatia din sat a ajuns, in ultimele doua saptamani la limita unui razboi civil. Grupuri de persoane “neidentificate”, inarmate cu furci si bate, au blocat de mai multe ori, anul acesta, accesul composesorilor in partidele de padure care le apartin. Incidentul s-a repetat a treia oara, chiar in timpul ultimului control, mentionat mai sus. “Au venit peste noi 20 de persoane urland. Ne-au amenintat ca nu mai avem ce cauta in padure. Ca haiducii au intrat intre noi. Politistul, care era cu noi, ne-a luat deoparte si a zis sa plecam ca sa nu iasa scandal”, mai povesteste Potra.
Suspiciunile legate de furtul de lemn “de la Racad” si “de la Caprareata” par sa se confirme cu fiecare control, facut la nenumaratele sesizari inregistrate de taranii din Rogojel la Ocolul Silvic Margau, la ITRSV sau la Directia Silvica Cluj. De vina pentru modul anarhic in care se taie este socotit, de mai toti composesorii, padurarul Gheorghe Cuc. impotriva sa, taranii din asociatie au depus o plangere la Inspectoratul Judetean de Politie, reclamand neglijenta si faptul ca ar fi partinitor in a acorda facilitati la taiere pentru anumite persoane. Plangerea lor a fost inregistrata la Serviciul de Ordine Publica.
Ultimul control pe zona, executat la inceputul lunii octombrie, a dus la suspendarea padurarului in functie pe o perioada de o luna, cea mai mica pedeapsa care putea fi data, pentru ca i s-au descoperit minusuri in gestiune.
“S-au descoperit un numar de 101 cioate, respectiv 78,85 metri cubi de lemn, dintre care 10,24 metri cubi i-au fost imputati padurarului Cuc, in valoare de 15.190 de lei”, a confirmat pentru ZIUA de CLUJ, Grigore Avram, inspector-sef adjunct la ITRSV Cluj.
Alti composesori se plang ca, din luna februarie, au inceput sa descopere cioate nemarcate in padure, 63 cu diametre intre 40-80 de centimetri, plus alte zece cioate, in luna septembrie, pe o suprafata de 200 de metri patrati. Mai mult, in luna august a fost lichidata o “partida marcata” de aproape 490 de metri cubi, insa beneficiarii spun ca pe langa acestea, drujbele au atins si parti nemarcate despre care nimeni nu mai stie nimic. in harababura generala, nimeni nu pare sa stie cati arbori mai sunt in picioare pe suprafata detinuta de 698,18 hectare, nici padurarul acuzat si nici composesorii furiosi.
Contactat, padurarul spune ca vicepresedintele composesoratului ii “poarta sambetele” si de aceea a ajuns sa fie tapul ispasitor al afacerii. “Inspectii se pot face tot la doua zile. O sa se descopere cioate de fiecare data. Cei care fura dau jos marcile de pe lemne cu securile”, a declarat padurarul Gheorghe Cuc, explicand ca e aproape imposibil sa mai descoperi un copac insemnat de unul furat, intrucat, in dreptul unde ar trebui sa fie marca padurarului, lemnul este cioplit astfel incat nimeni nu mai poate tine socoateala. El nu se considera vinovat pentru furturile masive, dar se simte responsabil pentru metrii cubi care i-au fost imputati si spune ca a fost o decizie “corecta”.
Pe Racad, padurea pare ravasita de un nebun in mana caruia s-a dat o drujba. in aer pluteste, mai tot timpul, un miros pregnant de rasina. Taierile sunt proaspete. Pentru oamenii locului asta e dovada clara ca ”se fura la greu”. in 2008, Ocolul Silvic Margau, care are in gestiune zona, a aplicat amenzi de aproape 78 de mii de lei in urma controalelor la cantoane, la transportul ilicit si la gatere. Si toate aceste cifre reprezinta doar infractiunile descoperite. De asemenea, padurarul Gheorghe Cuc a fost suspendat, iar padurea a fost impartita, ca raza de supraveghere intre alti doi padurari, pana la solutionarea litigiului.
Padurarii platesc
Statisticile actuale ale Directiei Silvice (DS) Cluj arata ca infractionalitatea silvica este in scadere. Pe hartie, DS administreaza 128.644 de hectare de fond forestier, din care aproape 70.000 de hectare sunt proprietatea statului roman. in 2008, DS a aplicat amenzi penale de 85.950 de lei si a identificat infractorii care au “ras” 662 de metri cubi de padure.
A mai fost constatata lipsa a 799 de metri cubi de material lemnos, in valoare de aproape 80.000 de lei, ai caror autori raman necunoscuti. in urma controalelor la transportul de material lemnos a rezultat confiscarea a 1.300 de metri cubi si aplicarea de sanctiuni de 148.900 de lei. in continuare, cea mai comoda cale de a recupera paguba este de a imputa lipsurile stabilite, padurarilor. Toti cei 199 de padurari angajati ai DS au deschis buzunarele pentru asta.
Inspectori incompatibili?
Potrivit declaratiilor de avere postate pe site-ul ITRSV-ului, inspectorii desemnati anul acesta pentru a gestiona situatia de la Rogojel, repectiv Marius Sime si Teodor Bungau, detin ei insisi sau sunt actionari la firme al caror profil se apropie de cel al exploatarii forestiere. Teodor Bungau isi asociaza numele cu SC Dornada Trans SRL, firma de transport inregistrata in localitatea bihoreana Feneris, iar Marius Sime, consilier superior la ITRSV, este actionar la o alta societate de pe piata prelucrarii lemnului. Potrivit Registrului Comertului insa, Sime mai detine o firma “familiala”, RomWood Trading SRL, specializata in taierea si producerea de lemn brut, care, desi are numar de inregistrare din 2000, Sime “a uitat” s-o mentioneze in ultima declaratie de avere, din 2008. Grigore Avram, inspector-sef adjunct la ITRSV Cluj, a declarat ca nu cunoaste problema incompatibilitatii celor doi inspectori, dar ca se va interesa sa vada care e situatia. ”in mod normal, inspectorii pot fi actionari sau administratori doar la firme care nu au legatura cu domeniul nostru de activitate. De asemenea, mai pot fi membri in consiliile de administratie ale ocoalelor silvice private”, a mai spus el.