Ziua de Cluj: Licitatia pentru salubritate, blocata din nou

Primaria Cluj-Napoca da in judecata ASA Servicii Ecologice Arad, careia ii va cere prejudicii de 100.000 de euro pe an pentru blocarea licitatiei.
Primarul Sorin Apostu a anuntat ieri ca municipalitatea va da in judecata compania ASA Servicii Ecologice Arad, care a depus o noua contestatie, ce blocheaza incheierea contractelor pentru concesionarea salubritatii menajere.

Prejudiciile se ridica la circa 100.000 de euro pentru fiecare an in care nu se deruleaza contractul (valoarea redeventelor pentru concesionarea serviciilor de salubrizare menajera si contravaloarea amenzilor de 100 de lei/ tona de deseuri colectate neselectiv, din cauza neaplicarii contractelor noi).

Primaria a adjudecat in iunie 2009 licitatia pentru concesionarea pe opt ani a serviciilor de salubrizare menajera. Orasul a fost impartit in doua sectoare, care au revenit societatilor Rosal si Brantner&Veres. Potrivit edilului, in sectorul I exista peste 163.000 de beneficiari ai serviciilor de salubritate, dintre care peste 47.000 cu gospodarii individuale, iar in sectorul II, peste 152.000 de beneficiari, dintre care peste 61.000 cu gospodarii individuale.

“Voiam sa semnam maine (astazi – n.red.) contractul cu cele doua societati care au castigat anul trecut licitatia, dar, din pacate, nu putem pentru ca, astazi, ASA Servicii Ecologice a contestat la Curtea de Apel decizia Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), prin care contestatia formulata de acestia cu privire la rezultatul procedurii de licitatie a fost declarata tardiva. Plangerea a fost formulata astazi (ieri – n.red.)”, a mentionat primarul Sorin Apostu.

in acest context, municipalitatea este in imposibilitatea de a pune in aplicare prevederile legate de obligativitatea de a colecta selectiv cel putin 15% din deseuri pana la 1 iulie, ce urma sa fie rezolvata prin noile contracte.

“Societatile castigatoare au obligatia ca in trei ani sa modernizeze toate punctele gospodaresti si sa le doteze cu pubele care permit colectarea selectiva. Cetatenii au obligatia sa faca o preselectare a hartiei, plasticului, metalului, textilelor si sticlei si sa le separe de gunoiul menajer. Din pacate, nu putem pune in practica sistemul si am fost informati ca, daca nu colectam selectiv cel putin 15% din cantitatea totala de deseuri, incepand cu 1 iulie, suntem pasibili de sanctiuni de 100 de lei pe tona. La Cluj-Napoca se colecteaza anual circa 197 de tone de deseuri menajere”, a explicat primarul.

Sorin Apostu a mentionat ca bugetul local este privat si de niste drepturi banesti – incasarea a 100.000 de euro de la cele doua societati ca redeventa anuala stipulata in contractul de salubritate menajera.

“Am decis, din aceste motive, sa dam in judecata societatea ASA, ca sa ne recuperam prejudiciile de care vorbeam. Oricum, ei au oferit un tarif de colectare de sapte lei pe persoana, in timp ce castigatorii au propus un pret de cinci lei. Nu vad de ce mai contesta licitatia”, a atras atentia Apostu.

ASA Servicii Ecologice SRL Arad este controlata de ASA Abfall Service AG Austria, detinuta, la randul ei, de grupul spaniol FCC. Societatea aradeana este condusa de Roxana Stoica, din pozitia de director general. Compania-mama are contracte similare de salubritate menajera la Madrid, Barcelona, Valencia sau Bilbao. Directorul ASA nu a putut fi contactat ieri. Responsabilul de comunicare al ASA, Cristina Daraban, a precizat ca in cursul zilei de astazi conducerea societatii va fi disponibila pentru a oferi un punct de vedere.

Directorul Brantner&Veres a declarat pentru ZIUA de CLUJ ca nu isi explica de ce ASA a contestat din nou licitatia. “Eu ma pregateam sa sarbatoresc semnarea contractelor. Stiam ca astazi (ieri – n.red.) vom fi chemati sa semnam. Sper doar atat, ca si in aceste conditii domnul primar sa aiba curajul sa ne cheme sa semnam contractele”, a spus Eugen Veres. Directorul Rosal Cluj, Sergiu Hosu, nu a putut fi contactat pe parcursul zilei de ieri. Saptamana trecuta, acesta era convins ca semnarea contractelor depinde de vointa municipalitatii.

Clujul nu are program local pentru colectare selectiva

Situatia colectarii selective a gunoaielor din patru municipii ale judetului Cluj (Cluj-Napoca, Dej, Turda si Campia Turzii) este incerta, dupa ce nici una dintre municipalitati nu a elaborat un program local de colectare selectiva, potrivit sefului Comisariatului Judetean pentru Protectia Mediului (CJPM), Imre Lenke. Ea a precizat ca a cerut tuturor primariilor de municipii din judet situatia privind implementarea si functionarea sistemului de colectare selectiva la nivelul unitatii administrative.

“Am constatat ca nu exista niciun program local de colectare selectiva”, a declarat Lenke. Aceasta a confirmat ca administratiile locale risca sanctiuni, dar nu a specificat care este cuantumul lor. “in Cluj-Napoca, licitatia prin care firmele au castigat licitatia pentru colectarea gunoaielor a fost contestata si nu e solutionata nici acum, de aceea nu am dat nicio sanctiune. E greu de precizat cine ce vina are aici”, a declarat seful CJPM.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri