ZIUA de Cluj: Happy Kids, Sad trees

„Copii fericiti, copaci tristi”. Pentru scoala Happy Kids au fost sacrificati cativa plopi, pentru ca produceau alergii copiilor, conditia fiind ca institutia sa faca plantari.

Mai multi cetateni din cartierul clujean Gherogheni au acuzat municipalitatea de „partizanat” cu scoala internationala Happy Kids, sustinand ca institutia ar fi primit o bucata din parcul public din zona Detunata pentru a se extinde.

in replica, reprezentantii municipalitatii spun ca scoala din Gheorgheni a primit terenul in concesiune, cu obligatia ca in contul celor cativa copaci taiati sa suporte cheltuieli pentru impaduriri, atat in zona, cat si in municipiu. Mai mult, oficialii Happy Kids spun ca au fost taiati doar cativa duzi si plopi, insa cu aprobarea Primariei.

O petitie prin care se sesiza faptul ca o parte a parcului din cartierul clujean Gheorgheni, zona Detunata, ar fi fost distrus in folosul scolii internationale private Happy Kids. Semnalul de alarma a venit din partea mai multor locuitori din cartierul Gheorgheni care isi exprimau, saptamana trecuta, indignarea fata de atitudinea Primariei Cluj-Napoca.

Cetatenii s-au plans ca autoritatile au permis ca pe o bucata din parcul public sa se extinda scoala Happy Kids, lucrari care ar fi implicat si defrisari ale vegetatiei din zona, in conditiile in care municipiul Cluj-Napoca este mult sub normativele europene la capitolul spatii verzi pe cap de locuitor. O sesizare asemanatoare a fost adresata si edilului Emil Boc pe site-ul domnuleprimar.ro.

„As dori sa stiu cum este posibil ca o portiune importanta a parcului public Detunata, zona de nord, mai exact cea vis-a-vis de imobilul Baisoara 9, sa fie vanduta in beneficiul celor de la Scoala Internationala Happy Kids??? Este strigator la cer ca un parc public sa fie distrus in acest fel, impreuna cu defrisarile aferente care s-au facut si vor urma”, a semnalat Bogdan Garda.

in replica, reprezentantii Primariei au declarat ca au concesionat in 2006 terenul din Gheorgheni catre scoala Happy Kids. „Era un teren in prelungirea parcului, proprietate publica. Terenul era construibil si a fost concesionat. Cei de la Happy Kids s-au obligat sa faca plantari in contul celor cativa copaci pe care ar trebui sa-i taie. Problema este ca impaduririle se fac de doua ori pe an, in perioada de repaos vegetativ. Adica in februarie si in noiembrie.

Ei stiu, noi stim ca trebuie sa se ocupe de aceste aspecte, insa trebuie sa respectam conditiile legale”, a explicat purtatorul de cuvant al Primariei, Raimonda Boian. Aceasta a adaugat ca nemultumirile cetatenilor sunt nejustificate, mai ales deoarece reprezentantii Happy Kids au dezvoltat si ingrijit zona din Gheorgheni.

Scoala Internationala „Happy Kids” se afla in imediata apropiere a parcului din Gheorgheni, iar 4-5 copaci se afla in curtea acoperita de gazon a scolii, dupa cum au constatat reporterii ZIUA de Cluj care s-au deplasat vineri la fata locului. Conform Simonei Baciu, presedintele fundatiei „Copii Fericiti” si fondatoarea Scolii Internationale din Cluj, terenul pe care se afla in prezent scoala a fost unul viran si abandonat, fiind destinat constructiei unei scoli inca dinainte de 1989.

Conducerea scolii a primit avizele de la mediu si, odata incepute lucrarile, au fost ridicate 15 camioane de gunoie, dupa cum afirma reprezentantii scolii de pe Detunata. „Primaria ne-a aprobat constructia in 2005 si, tinand cont de faptul ca in apropierea terenului pe care urma sa se ridice scoala se afla un parc cu o vechime de vreo 40 de ani, am tinut cont de tot ce a insemnat copaci de valoare”, explica Simona Baciu. Reprezentanta Happy Kids spune ca majoritatea arborilor aflati pe terenul care urma sa devina santier erau copacii spontani, corcodusi, copaci care au fost fotografiati si propusi Administratiei Domeniului Public pentru taiere.

„Cei de la Spatii verzi au taiat copacii, la solicitarea noastra pe unii i-au lasat si acum se afla in curtea scolii. Au mai fost si cativa plopi taiati, pentru ca produceau acel puf alergic pentru copii”, subliniaza presedinta. Constructia scolii a durat doi ani, iar astazi fondatorii se mandresc cu una dintre cele mai moderne scoli din Romania, la care vin in vizita toti inspectorii, dupa cum afirma Simona Baciu. Cei de la Happy Kids sustin ca protectia mediului e o prioritate, avand mai multe proiecte de ecologizare a zonei.

„in aceasta toamna vom planta 25 din cei 100 de copaci pe care am hotarat sa-i avem in apropierea institutiei noastre. Am creat si un parc ecologic in colaborare cu Mol Romania si Primaria, un parc care a devenit foarte folosit de copiii si adultii din apropierea noastra”, a mai adaugat Simona Baciu. Fondatoarea institutiei de invatamant a tinut sa faca o concluzie la reclamatia primita: „Atata timp cat traim intr-o tara a celor care doar fac plangeri si nu cauta o solutie, inseamna ca e grav”.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri