ZIUA de Cluj: Deseurile Clujului, la cheremul Bucurestilor

Consiliul Judetean da vina pe Ministerul Mediului pentru intarzierea master-plan-ului privind investitia in centrul de deseuri.

Reprezentantii Consiliului Judetean Cluj spun ca au primit o noua garantie de la Ministerul Mediului privind sustinerea investitiei in centrul ecologic de deseuri ce se va construi in localitatea Padureni, comuna Chinteni. Administratia judeteana a primit, de asemenea, permisiunea ca pentru o parte din investitie sa organizeze licitatie, pentru a incheia un parteneriat pulbic-privat cu o societate interesata.

Dupa ce ZIUA de CLUJ a publicat declaratiile reprezentantului Ministerului Mediului, Venera Vlad, legate de faptul ca investitia programata la Cluj ar depasi cu mult posibilitatile de finantare prin fonduri structurale, Consiliul Judetean a venit cu replica.

„Potrivit legislatiei in vigoare, avem dreptul sa solicitam finantare pentru tot ceea ce am inclus in acest proiect de investitie, astfel incat judetul nostru sa beneficieze de un management al deseurilor performant, in concordanta cu cerintele si normativele eurpopene.

Avem acest drept si nu am inteles atiudinea reprezentantilor Ministerului Mediului. Clujul este unul dintre cele mai importante orase, este firesc sa beneficieze de o tehnologie la nivel european”, a spus arhitectul-sef al judetului, Radu Spanu.

Vicepresedintele Consiliului Judetean, Palfi Mozes, care a purtat corespondenta cu reprezentantii ministerului, a explicat ca a primit confirmarea ca administratia judeteana va putea incheia si un partenariat public-privat, avand in vedere ca finantarea ISPA nu va putea acoperi integral costurile acestui proiect.

„Mergem pe fonduri ISPA pentru acoperirea unei parti din acest proiect, sper sa obtinem circa 57 de milioane de euro, iar pentru continuarea investitiei vom organiza o licitatie si vom atrage un partener privat. Sunt societati importante care lucreaza cu tehnologii avansate de sortare si reciclare a deseurilor si care s-au aratat interesate de zona Clujului”, a explicat Palfi.

Consortiul Romair Consulting, Kocks Consult Gmbh, Enviroplan SA si Epem SA, care a castigat licitatia Ministerului Mediului privind realizarea master-plan-ului pentru aceasta investitie, ar urma sa finalizeze documentatia pana saptamana viitoare. „Din februarie intarzie acest master-plan. Noi nu suntem de vina pentru ca ministerul a incheiat contract cu aceste firme.

Noi nu putem decat sa asteptam si sa colaboram cu ei. Dar sper ca, de aceasta data, aceste firme se tin de cuvant si ne vor prezenta master-plan-ul saptamana viitoare. Este, oricum, tarziu, avand in vedere ca vine campania electorala si nimeni nu va lucra atunci, apoi vin alegerile generale si iar nu lucreaza nimeni, apoi vin sarbatorile de iarna si ne trezim in 2009 ca mai avem la dispozitie un singur an pana cand vom fi obligati sa inchidem rampa de la Pata Rat, iar noi nu vom avea centrul nou de depozitare si reciclare a deseurilor”, a remarcat Palfi.

Dupa prezentarea master-plan-ului asteptat inca de acum trei luni, ar urma sa fie aprobata finantarea investitiei, mai exact a depozitului regional de la Chinteni si a trei statii de sortare si de compostare in bio-containere, ce vor fi amplasate in zonele Huedin, Turda – Campia Turzii si Dej – Gherla. „Pentru acestea vom incerca sa incheiem parteneriatul public-privat, iar pentru depozit ne vom descurca cu finantarea ISPA”, a aratat vicepresedintele Consiliului Judetean. Arhitectul Radu Spanu a exclus ideea ca populatia Clujului ar urma sa suporte costuri enorme in urma acestei investitii.

„Tinta Consiliului Judetean este aceea de a gasi solutii astfel inct costurile sa fie suportabile in raport cu conditiile impuse de normativele europene”, sustine Spanu. Reprezentantul Ministerului Mediului, Venera Vlad, i-a reprosat administratiei judetene ca, atat timp cat costurile centrului de deseuri sunt mari, populatia Clujului va avea de suferit.

„Costurile de operare a unor investitii supradimensionate si cu risc de nefunctionare ne ingrijoreaza, pentru ca acestea vor fi suportate de populatia din Cluj pe toata perioada de viata a investitiei”, spunea Venera Vlad.

Pentru mai multe informatii viziteaza ZIUA de Cluj

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri