ZIUA de Cluj: Consiliul Judetean nu are unde sa depoziteze gunoaiele Clujului

Una dintre problemele majore ale judetului, gunoaiele, risca sa ramana nesolutionata pentru ca administratia nu gaseste un teren pentru centrul regional de deseuri.

Ultimul amplasament propus de Primaria Aghires pentru centrul regional de deseuri a fost respins de consultantul Ministerului Mediului. La aceasta ora, reprezentantii Consiliului Judetean (CJ) Cluj nu au o alta alternativa.

„Consultantul Ministerului de Mediu ne-a spus ca terenul de la Aghires este mult prea departe si ca trebuie sa cautam un amplasament in zonele limitrofe municipiului pentru centrul de depozitarea deseurilor”, a declarat presedintele administratiei judetene, Alin Tise. Numai ca primarii nu se arata prea incantanti sa gazduiasca un astfel de proiect, fie el chiar si unul ecologic, asa cum prevede Uniunea Europeana.

„Sub nici o forma nu voi accepta ca acest depozit sa fie adus pe teritoriul comunei. Nici nu se pune problema, doar peste cadavrul meu”, a subliniat Nicolae Balea, primarul comunei Feleacu. Iar Balea nu este singurul care a refuzat oferta CJ.

Cu toate acestea, presedintele CJ, Alin Tise, nu se arata ingrijorat si spune ca o solutie se va gasi cu certitudine pana anul viitor. „Mai asteptam oferte de la primarii. Oricum, finantarea o primim de abia de anul viitor. Pana atunci vom gasi amplasamentul”, spune Tise.

Conform normativelor europene, administratia judeteana are obligatia ca din 2010 sa inchida groapa de deseuri de la Pata Rat si sa ofere o alternativa ecologica pentru depozitarea deseurilor din judet. Ministerul Mediului a aprobat pentru finantarea acestui proiect o suma de aproximativ 40 de milioane de euro, bani ce vor fi asigurati prin programul ISPA.

in acest sens a fost aprobat si un masterplan realizat de consultantul Ministerului Mediului. Acesta viza amplasamentul din comuna Chinteni, satul Padureni, iar licitatiile pentru realizarea proiectelor tehnice si a investitiei propriu-zise urmau sa se deruleze inca din acest an. Cum Primaria Chinteni si-a retras oferta, investitia aprobata de Ministerul Mediului a ramas in aer.

Reprezentantii CJ sustin ca masterplan-ul aprobat de minister se poate plia, totusi, pe un alt amplasament. Conditia? Acest amplasament sa fie identificat cat mai repede.

Legislatia privind gestionarea deseurilor permite insa numai CJ sa realizeze centrul regional de depozitare a deseurilor, iar primariile sa construiasca doar rampe ecologice de sortare si ambalare a deseurilor. in final, toate gunoaiele din rampe trebuie transportate la centrul regional.

Ca atare, intentia administratiei judetene ar fi aceea ca centrul regional sa-si gaseasca locul pe acelasi amplasament cu rampa ecologica a municipalitatii. Numai ca Primaria Cluj cauta teren pentru acest proiect de mai bine de doi ani, fara nici o finalitate.

Tise a luat in considerare si posibilitatea ca acest centru sa deserveasca si judetul Salaj, dar nu crede ca ministerul va fi de acord cu un astfel de proiect datorita distantei prea mari.

Mai mult, primarilor din judet li se pare costisitor sa transporte gunoiul pana in municipiul Cluj-Napoca, ceea ce ar scoate Salajul din discutie. „Ar fi fost bine sa ni se dea si noua posibilitate sa realizam pe regiunea noastra de comune un centru de depozitare. Asa, ni se premite sa realizam doar rampe de sortare.

Practic, cheltuim banii de doua ori. Cu ambalatul, iar apoi cu transportul. Trebuie schimbata legislatia. Sa avem dreptul sa ne facem depozite pe regiuni mai mici, ca sa nu fim nevoiti sa mai transportam dupa ce am selectat deseurile”, a afirmat Tudor Stefanie, primarul orasului Turda, intr-o discutie cu reporterii ZIUA de CLUJ.

Pentru mai multe informatii viziteaza ZIUA de Cluj

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri