ZIUA de Cluj: Clujenii au aruncat sambata 3,5 tone de aparatura electrica si electrocasnica

Reprezentantii Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului (ARPM) Cluj au declarat ieri ca Regiunea Nord-Vest a contribuit la actiunea organizata sambata de Ministerul Mediului, „Marea Debarasare”, cu peste 66.000 de kilograme de deseuri de echipamente electrice si electrocasnice colectate de la cetateni pana sambata la ora 16.00.

Dintre cele sase judete din regiune, Clujul stransese cel mai putin, 3.500 de kilograme, dintre care 1.200 au provenit de la cetatenii din municipiul Cluj-Napoca.

„Noi am primit datele de la Agentiile Judetene pentru Protectia Mediului din fiecare din cele sase judete. Nu stiu exact de unde au luat acestea datele. Banuiesc ca unii le-au luat din monitorizarile de la primariile implicate, iar altii probabil au intrat in legatura directa cu operatorii care au colectat deseurile. Toate cifrele pe care le-am primit, le-am raportat mai departe la Agentia Nationala”, a explicat sefa pe proiecte din cadrul ARPM Cluj, Raluca Hatiegan. Aceasta a adaugat ca, potrivit statisticii intocmite pe Regiunea Nord-Vest, s-au colectat de la oameni pana sambata la ora 16.00 peste 66.000 de kilograme de deseuri electrice si electrocasnice.

„Pe locul intai este judetul Satu Mare, cu 23.470 de kilograme, pe doi, Salajul, cu 12.350 de kilograme, iar pe trei, Bihorul, cu 11.200 de kilograme. Judetul Cluj este pe ultimul loc din regiune, cu 3.570 de kilograme de aparatura uzata colectata de la cetateni. Am lucrat in colaborare cu 47 de primarii din regiune, iar in Cluj, doar cu cele de municipii”, a afirmat Hatiegan. Reprezentanta ARPM Cluj a precizat ca, in cazul Clujului, cea mai mare cantitate de echipamente electrice si electrocasnice uzate a fost colectata din municipiul Cluj-Napoca, 1.200 de kilograme.

„De la Dej s-au strans 250 de kilograne, de la Turda, 300, de la Campia Turzii, 920 de kilograme, iar de la Gherla, 904 kilograme, dupa cum atesta datele pe care noi le avem inregistrate. Campania s-a organizat din ratiunea de a ne apropia si mai mult de cifra de patru kilograme pe cap de locuitor in 2008. Este a doua campanie pe anul acesta”, a mai completat Hatiegan. Purtatorul de cuvant al Primariei Cluj-Napoca, Raimonda Boian, a declarat ieri cu nu are nici un fel de informatie de la firmele de salubritate din municipiu asupra cantitatii de deseuri electrice si electrocasnice stranse la actiunea „Marea Debarasare”.

„Noi nu am primit nici un fel de informatie de la operatorii de salubritate. Daca a aparut vreo statistica, inseamna ca s-a lucrat direct cu acestia, pentru ca la noi nu au ajuns, deocamdata, informatiile”, a explicat Boian.

Reprezentantii Salprest Rampa, unde se afla un depozit in care se depune aparatura uzata colectata de la clujeni, au declarat ca, in urma actiunii organizate de Ministerul Mediului sambata, in depozit au ajuns opt televizoare, patru frigidere, 40 de computere (unitati centrale) si 30 de monitoare.

„Pentru noi a fost o zi normala. La Cluj se strang oricum aceste tipuri de deseuri in ultima zi a lunii, iar clujenii s-au obisnuit deja cu sistemul si ne suna. La actiunea de sambata am fost pe Eminescu, pe Brancusi, la Ionica Pop de la Fabrica de Bere, pe Paris sau pe V. Alecsandri. Daca cei de la Agentia de Mediu spun ca s-au strans 1.200 de kilograme la Cluj-Napoca, inseamna ca atatea au fost, pentru ca, din cate stiu, s-a mai deschis un depozit pentru aparatura uzata la Campenesti, de catre asociatia Eco-Tic, finantati din taxa verde”, a mentionat Eugen Veres, directorul societatii de salubritate Brantner & Veres, care a participat la „Marea Debarasare” de la Cluj.

Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile a lansat campania „Marea Debarasare” in 2007, iar la prima editie au fost vizate 110 localitati si s-au colectat 600 de tone de deseuri electronice si electrice. Cu ocazia campaniei din aprilie anul acesta, aproape 650 de tone de deseuri electrice si electronice au fost colectate din 110 localitati.

Campania de la finele saptamanii trecute atesta, potrivit datelor preliminare transmise Ministerului de catre Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, pana sambata, la ora 16.00, ca la nivel national au fost colectate peste 400 de tone de deseuri electrice si electronice. Potrivit Mediafax, cele mai multe deseuri de echipamente electrice si electronice au fost colectate in regiunile Galati (73.980 de kilograme), Cluj-Napoca (67.892) si Sibiu (67.889). Acestea sunt urmate de regiunile Timisoara (54.867), Bucuresti – Ilfov (51.550), Pitesti (50.551), Bacau (42.625) si Craiova (13.658,6), in total, la nivel national fiind colectate 423.012,6 kilograme de aparatura electrica si electrocasnica uzata.

spot_img

Ultimele știri