ZIUA de Cluj: Brazii de import se vand mai bine decat brazii romanesti

Brazii din Danemarca sau Norvegia trec mai bine decat cei care provin din padurile Clujului sau ale judetelor apropiate.

Anul acesta, clujenii au la dispozitie o oferta variata de pomi de Craciun, de la brazi naturali romanesti la cei din import sau artificiali. Daca hypermarketurile abunda in cumparatori care prefera brazii „nordici”, in pietele clujene in care se vand brazi autohtoni nu sunt clienti.

“Nu mai vin oamenii cu brazi la vanzare, s-au schimbat multe. inainte, riscau mai multi si vindeau fara acte. Acum sunt amenzi mari, am inteles ca daca esti in ilegalitate, poti primi chiar si 600 lei pentru un brad, deci nu se merita. Eu am venit din judetul Alba, preturile pomilor pe care ii am variaza intre 100-150 lei, cu posibilitatea de a negocia. Nu merge vanzarea, oamenii vin, intreaba, sunt curiosi, dar atat. Am observat ca se cumpara mai mult crengute, brazi mici, depinde de puterea financiara a fiecaruia”, a declarat N.T, comercianta.

Nici asa-zisii brazi ecologici, care se gasesc chiar si in florarii, nu beneficiaza de mai multa atentie. Oamenii nu cumpara, preferand sa ia, deocamdata, doar pulsul pietelor de desfacere. “Toti lasa cumparatul pe ultima zi, majoritatea isi doresc un brad natural, preturile sunt de la 30 la 300 lei. Sunt brazi ecologici, se pot replanta, doar ca oamenii nu sunt obisnuiti cu brazii in ghiveci. Daca ar exista o alta mentalitate, bradul respectiv isi poate scoate banii in trei-patru ani. Dupa Craciun, omul l-ar aduce inapoi la noi, l-am ingriji si anul urmator i l-am da din nou. Sunt brazi de calitate, din afara, anul trecut am vandut chiar si cu 500 lei. Totusi, cei care cumpara sunt cei cu bani ori firmele”, a spus Flaviu Visan, patronul florariei Black Velvet.

Altfel stau lucrurile cand vine vorba despre braduletii artificiali ori cei naturali veniti tocmai din Norvegia sau Danemarca. “Punem la dispozitia cumparatorilor brazi adusi din Danemarca. Cine are putere financiara vine si cumpara. Brazii trec bine, oamenii vin si cauta pana gasesc ce isi doresc, apoi cumpara. Am venit tocmai din Bucuresti cu acest transport. Preturile sunt negociabile, dar trebuie sa ne incadram in anumite limite si noi ii platim, plus transportul. Pentru un astfel de brad omul va plati de la 80 pana la 400 de lei. Am observat ca se vand foarte bine si brazii artificiali”, a declarat un comerciant de la hypermarketul Cora.

Totodata, in Praktiker, brazii naturali “straini” castiga in fata brazilor autohtoni, avand o vanzare mult mai buna. “Brazii naturali merg mai bine, oamenii cumpara. Sunt adusi din Norvegia, iar ca pret sunt acceptabili, intre 80-300 lei”, a mentionat Paraschiva Cirebea, lucrator comercial Praktiker. O alta preferinta a clujenilor par sa fie brazii artificiali de marimi reduse. “Brazii mai mici trec mult mai repede. Trec mai bine cei artificiali, cu dimensiuni de 1,20-1,30 metri, dar si bradutii din fibra optica. Preturile pomilor de Craciun, artificiali, sunt de 10-200 lei. Oricum, urmeaza sa facem reduceri la aceste produse”, a mentionat Mihai Caba, manager Cora.

Directia Silvica Cluj a scos la vanzare pana acum doar 4.000 de brazi din cei 10.000 disponibili. “intr-adevar, sunt mai putini brazi veniti din tara in pietele clujene. Au intaietate brazii din strainatate, pentru ca provin din culturi specializate. Anul trecut, ai nostri au ramas cu brazii, cei din import avand o trecere mai mare. Acum toata lumea asteapta ca sa se stabilizeze piata. Directia deruleaza controale, azi (ieri – n.red.) au fost confiscati 600 de brazi”, a spus Aurel Pepine, purtator de cuvant al Directiei Silvice Cluj.
 

spot_img

Ultimele știri