Ziarul Unirea: Greenpeace si Centrul de Resurse Juridice, isterizate de Rosia Montana

Greenpeace si Centrul de Resurse Juridice (CRJ), doua ONG-uri isterizate de ideea ca mineritul modern ar putea avea un viitor la Rosia Montana, au ajuns la concluzia ca declansarea unui nou proces este solutia pentru blocarea investitiei in exploatarea aurului.

Cele doua organizatii au dat in judecata Consiliul Judetean Alba si compania Rosia Montana Gold Corporation la Tribunalul Bucuresti, cerand ca certificatul de urbanism emis la inceputul acestei luni sa fie suspendat.

Certificatul de urbanism a fost cerut pentru ca Ministerul Mediului sa inceapa evaluarea proiectului, care se estimeaza ca va duce la crearea a peste 2.300 locuri de munca si la o injectie de capital de peste 4 miliarde de dolari in economia romaneasca. In motivarea actiunii, cele doua organizatii sustin ca, in lipsa unei suspendari rapide a certificatului de urbanism, compania va obtine evaluarea impactului de mediu si va incepe constructia minei.

Febrilitatea celor doua organizatii are la baza interesele unor cercuri de putere din Ungaria, aceleasi care au impins in plenul Parlamentului European o rezolutie stupida, ce intra in contradictie cu interesele economice ale UE. Logica este una a competitiei economice in vreme de criza – pastrarea Romaniei in subdezvoltare economica face ca alte state din zona sa atraga capitalurile.

Cele doua organizatii s-au executat imediat, aducand argumente pseudo-ecologiste. Daca ar fi, intr-adevar, preocupate de protectia mediului, nu ar fi logic sa sprijine evaluarea, care ar putea scoate la iveala tot ce este daunator si incorect? In mod surprinzator, in loc sa ceara evaluarea, aceste organizatii fac tot posibilul sa o impiedice, stiind probabil ca, odata analizat proiectul, acesta va fi cu siguranta avizat.

CRJ face parte din reteaua de organizatii a miliardarului de origine ungara George Soros, iar filiala Greenpeace din Romania este coordonata direct de la Budapesta. Greenpeace tine atat de mult la protectia mediului din Romania, incat, in urma cu cativa ani, a cerut spaga Guvernului de la Bucuresti pentru a se implica in apararea mediului natural din Delta Dunarii, in fata planurilor Ucrainei de a construi Canalul navigabil Bistroe.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri