Ziarul Financiar: Criza economica pune capat luptei impotriva incalzirii globale

Problemele de mediu par sa intre intr-un con de umbra odata cu agravarea crizei financiare de pe pietele internationale, insa declinul economic ar putea avea si un revers pozitiv pe termen scurt.

Chiar in momentul in care tot mai multe state ale lumii si organizatii internationale de profil pareau hotarate sa actioneze mai agresiv impotriva incalzirii globale, criza economica internationala si pretul in scadere al carbunelui si petrolului par sa puna capat eforturilor de a convinge companiile si consumatorii sa renunte la combustibilii fosili, scrie International Herald Tribune.

Majoritatea statelor lumii, de la Italia la China, se confrunta cu pericolul somajului si cu scaderea profiturilor sau a veniturilor provenite din taxe ca urmare a efectelor negative provocate de criza financiara. Toate aceste probleme nu fac decat sa arunce o umbra de indoiala asupra promisiunilor pe care le-au facut diversele companii de a-si reduce emisiile sau de a inchide fabricile care polueaza.

Producatorii de autovehicule, in special cele trei mari companii americane cu sediul in Detroit, GM, Ford si Chrysler, se confrunta cu vanzari extrem de reduse, care le ameninta serios planurile de a realiza mai multe investitii in construirea de autoturisme cu consum mic de combustibil. Totusi, in conditiile in care pretul benzinei se situeaza in prezent in jurul a 54 centi/litru (41 eurocenti/litru) in Statele Unite, americanii nu mai au tendinta sa cumpere masini cu un consum ridicat. Presedintele nou-ales Barack Obama si oficiali din partea UE au promis ca se vor tine de cuvant in ceea ce priveste reducerea emisiilor de dioxid de carbon si cresterea investitiilor in tehnologii ecologice, afirmand ca actiunile guvernamentale ar putea stimula economia, creand noi locuri de munca in domeniul energiei sustenabile.

"Da, lucrurile s-au schimbat", a afirmat Yvo de Boer, secretar executiv al Conventiei cadru a ONU pe probleme privind schimbarile climatice. "Reprezentantii industriei europene sunt de parere ca nu putem sa facem fata crizei financiare si, in acelasi timp, sa reducem emisiile poluante in atmosfera, insa sefii de guverne au alte planuri", a declarat De Boer.

Declinul in care a intrat economia mondiala ar putea crea dificultati si in ceea ce priveste reducerea emisiilor in tarile in curs de dezvoltare, in special in China. China a reusit sa depaseasca Statele Unite, devenind in 2007 prima tara din lume in ceea ce priveste producerea de gaze cu efect de sera. Insa dezvoltarea accelerata a industriei grele din China, considerata raspunzatoare pentru producerea celor mai multe emisii de acest fel, a inceput deja sa dea semne de oboseala.

Pe termen scurt, declinul economic tinde sa reduca emisiile poluante in atmosfera, deoarece productia industriala scade. Acest fenomen va duce cu siguranta la reducerea emisiilor tot mai mari ale Chinei, spre exemplu, unde cresterea economica de doua cifre s-a bazat in mare parte pe productia provenita din cele mai poluante industrii, cum ar fi cea a otelului, a cimentului sau a aluminiului. Astfel de limitari sunt inevitabile pe o perioada scurta de timp, insa revin la nivelurile anterioare atunci cand economia se redreseaza.

spot_img

Ultimele știri