Starea tehnica a constructiilor hidrotehnice cu rol de aparare impotriva inundatiilor va fi verificata la nivelul intregii tari, pana la finele lunii noiembrie, potrivit dispozitiei date de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD).
Verificarile au demarat deja, de la inceputul acestei luni, mai intai in judetul Cluj, atat cu ajutorul expertilor din cadrul MMDD si ai Administratiei Nationale "Apele Romane", cat si cu reprezentantii Hidroelectrica, ANIF, ai comitetelor pentru situatii de urgenta, dar si ai autoritatilor locale.
Comisiile de experti vor verifica si in Vrancea modul in care au fost realizate masurile si lucrarile stabilite in cadrul verificarilor efectuate in anul 2006, starea tehnica si functionala a digurilor (asigurarea continuitatii liniilor de aparare, modul de intretinere al coronamentelor, taluzelor si rampelor de acces, verificarea concordantei dintre cotele proiectate si cele existente pentru clasa de importanta a lucrarii), starea structurilor de retentie ale acumularilor care au si rol de atenuare a viiturilor, existenta Regulamentelor de exploatare la ape mari reactualizate si a Planurilor de avertizare-alarmare pentru localitatile situate in aval.
De asemenea, se va analiza starea zonelor cu eroziuni active de mal care pot pune in pericol stabilitatea liniilor de aparare sau a unor zone locuite, dar si existenta perdelelor forestiere de protectie in zonele dig-mal de la Dunare precum si modul de exploatare al acestora. Se va analiza si situatia stocurilor de materiale si mijloace de aparare existente la nivelul judetelor, precum si modul de intretinere a cursurilor de apa si sectiunile podurilor si podetelor pentru asigurarea capacitatii de scurgere a acestora, alaturi de sistemele de desecare (statii de pompare, canale). Si modul de aplicare a masurilor luate in cadrul exercitiilor de simulare va intra in vizorul hidrologilor.
Pentru mai multe informatii viziteaza Ziarul de Vrancea